Sommargubbetårta

ca 10 bitar
 
 
Tårtbotten:
3 st ägg
3 dl strösocker
1 dl kokande vatten
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
 
Fyllning1:
1-2 dl hemmagjord jordgubbssylt
 
Fyllning2:
1-2 dl hemmagjord lemoncurd + 1 dl vispad grädde
 
Dekoration:
3 dl vispad grädde + skivade jordgubbar
 
 
Hur du gör:
Sätt ugnen på 175 grader. Använd en rund 2-liters sockerkaksform och smöra och bröa den. Vispa ägg och socker riktigt poröst. Blanda mjölet med bakpulvret, tillsätt sedan vattnet och mjölblandningen växelvis i äggsmeten. Vänd försiktigt ner ingredienserna med en slickepott. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt den sedan svalna och skär sedan kakan horisontellt i 3 delar. Lyft av de två översta delarna och bred jordgubbssylt på den nedersta delen. Lägg över andra delen och bred på lemoncurd blandat med vispad grädde. Och till sist ska den sista delen på, bred vispad grädde över och runt kanterna på tårtan. Dekorera med skivade jordgubbar.

Tacopaj

4-6 port

150 g smör
2 ½ dl vetemjöl
1 dl vetekli

 

500 g köttfärs
smör
1 gul lök
1 grön paprika
½ burk jalapenos
1 röd chili
1 påse tacokrydda
1 krm chilipeppar
1 krm cayennepeppar
1 tsk spiskummin
½ tsk salt
1 dl chilisås
½ burk tacosås

 

riven ost
creme fraiche/keso/guacamole/salsa
blandad sallad

 

Blanda rumsvarmt smör med vetemjöl och vetekli till en smidig pajdeg, ställ kallt 30-60 min. Under tiden sätter du ugnen på 225 grader. Och börjar med köttfärsröran, hacka lök och paprika, finhacka chilin. Stek löken, paprikan och chilin någon minut i smör, lägg över i en skål. Lägg i en klick smör i stekpannan, stek köttfärsen och blanda ner lökblandningen. Krydda med tacokrydda och extra krydda för lite extra sting. Häll i chilisås, tacosås och jalapenos. Låt puttra några minuter. Riv ost. Tryck ut pajdegen i en pajform och grädda skalet i 10 min. Ta ut ur ugnen. Och häll ner blandningen i pajskalet, strö riven ost över. Grädda pajen tills den fått gyllene fin färg, 20-30 min.
Servera med sallad och ex. creme fraiche.


Bruschetta med tomat & basilika

6 port


6 st tomater
3 st vitlöksklyftor
1 kruka basilika
2 msk olivolja
1 nypa salt
1 nypa svartpeppar, grovmalen
6 skivor lantbröd

 

Finhacka tomaterna (som skall vara rumsvarma), lägg över i en skål. Pressa vitlöksklyftorna, hacka basilikan och blanda med tomaterna, tillsätt oljan. Smaksätt med salt och peppar.
Rosta brödet högt upp i ugnen i 250 grader, i en grillstekpanna eller på grillen. Brödet ska få fin färg och en knaprig yta. Det går också bra med en brödrost.
Servera tomatröra på brödet, perfekt som förrätt.


Fruktsallad med dumlegrädde

Försvinnande gott! Denna efterrätt åt vi under nyårsafton 2011. Dumlegrädden bör göras under förmiddagen om efterrätten ska ätas samma dag.

 

4-6 port
1 päron
1 äpple
1 apelsin
1-2 banan
1/4 honungsmelon
10 jordgubbar
20-25 röda kärnfria vindruvor
2 kiwi
3 passionsfrukter

 

3 dl vispgrädde
1 påse dumlekolor

 

Ta bort pappret från dumlekolorna. Värm grädden i en tjockbottnad kastrull, det ska inte koka utan bara värmas upp. När grädden är tillräckligt uppvärmd tillsätter du dumlekolorna och rör till de smält. Ställ kallt. När kolagrädden är tillräckligt kall, kan du vispa den.

 

Skölj, skala och skär mindre bitar av äpplen och päron, lägg över i en större skål. Skala och skär kiwi, melon, apelsin och banan i mindre bitar, snoppa och skär jordgubbarna i mindre bitar. Skölj vindruvorna, lägg över resten av frukten i skålen med päron och äpple. Halvera passionsfrukterna och pressa dem över fruktsalladen, blanda runt och servera tillsammans med dumlegrädden.


Pavlova (Nigella Lawson)

Maräng
4 st äggvitor (rumstempererade)
salt
2.5 dl socker
2 tsk maizena
1 tsk vitvinsvinäger
0.5 tsk vaniljsocker

 

Garnering
2 dl vispgrädde, vispad
1 dl lemon curd
3 st passionsfrukter
1 mango
2 kiwi
150 g hallon

 

1. Sätt ugnen på 180 grader. Rita upp en rundel med 20 – 23 cm diameter på ett bakplåtspapper och lägg det på en plåt.
2. Vispa äggvitorna med en nypa salt till en fast smet. Vispa i sockret, en tredjedel i taget, tills marängsmeten är hård och blank. Vänd försiktigt ned maizena, vinäger och vanilj.
3. Bred ut smeten i rundeln på bakplåtspapperet och jämna till ytan och kanterna. Sätt in plåten i ugnen och sänk värmen till 150 grader. Grädda i 1 timme och en kvart, 75 minuter. Stäng av ugnsvärmen och lämna pavlovan att svalna i ugnen.
4. Stjälp upp den, med botten upp, på ett fat. Blanda vispad grädde tillsammans med lemon curd, skiva mango och kiwi, halvera passionsfrukterna. Lägg på grädden och dekorera med frukt och bär. Pressa passionsfruktköttet över hela tårtan. Klart att servera!


Tonfiskbaguette

Tonfiskröra:
2 burkar tonfisk i vatten
2 dl grönsaksblandning (ärtor, majs och paprika)
½ rödlök
1 ½ dl crème fraîche
3 msk majonnäs
Salt och peppar

 

4 st salladsblad
Ev. smör
4 minibaguetter, köpta eller hemmagjorda

 

Låt tonfisken rinna av, blanda sedan allt till röran i en skål, smaka av med salt och peppar. Skär en skåra i baguetten, bred smör på brödet, lägg i ett salladsblad i vardera baguette och fyll på med tonfiskröran. Servera till en kopp te.


Ryggbiff serverat med potatisgratäng och rödvinssås


Helstekt ryggbiff
Biff av nöt
Smör
Salt
Svartpeppar
Soya

 

Sätt ugnen på 125 grader. Putsa köttet och torka av det lite lätt, halvera köttbiten. Bryn köttet i en het grillpanna med en klick smör så att köttet får färg. Salta och peppra och gnid in det i köttet, droppa sedan lite soya över. Lägg över köttet i en ugnssäker form och lägg i en klick smör. Stick i en stektermometer i en av köttbitarna. Sätt in köttet i ugnen, och när stektermometern visar 65-70 grader är den fint rosa. Låt köttet vila minst 10 minuter innan du skär upp det.

 

Potatisgratäng
10-12 potatisar
1 stor gul lök
1-2 vitlöksklyftor
2 ½ dl matlagningsgrädde
5 dl mjölk
2-3 tsk salt
Svartpeppar
ev. lite vitlökspulver
Riven ost

 

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skiva den i tunna skivor eller använd den grova skärsidan i en matberedare för att skiva potatisen. Skala och halvera löken, skär tunna skivor. Lägg potatis och lök i en gryta, häll på grädde och mjölk tills potatisen täcks. Salta och peppra, skala och pressa vitlöken över. Rör om och låt koka upp, sänk sedan värmen och låt det småkoka i 5 min. Häll försiktigt över blandningen i en ugnssäker form. Strö över riven ost och gratinera gratängen i ca 20-25 min.


Rödvinssås
4 dl rödvin
1 palsternacka
1 schalottenlök
1 msk torkad timjan
Svartpeppar
Salt
½ dl kalvfond alt. ½ buljongtärning
2 msk farinsocker
1-2 msk tomatpuré
Maizena+vatten=redning alt. Vetemjöl+smält smör

 

Skala och hacka palsternackan i mindre bitar. Skala och finhacka schalottenlöken. Lägg över detta i en varm kastrull med smör och stek det mjukt. Tillsätt vinet, kalvfond och timjan. Låt koka i 10 min. Tillsätt sedan farinsocker och svartpeppar. Låt koka ytterligare 10 min. Sila av och tillsätt sedan tomatpuré, salt och peppar. Låt småkoka ett tag, smaka av och tillsätt ev mer av sockret, salt, peppar eller smör beroende på smak. Red av såsen med 1 msk maizena+1½ msk vatten. Låt puttra någon minut till. Sedan har du en klar rödvinssås.

Servera allt detta tillsammans med en sallad och ett glas rött, gärna samma sort som du använde till såsen.


Coleslaw

  • 7 dl finstrimlad vitkål
  • 1 liten morot
  • 1 liten rödlök
  • 1 dl crème fraiche (lätt eller vanlig)
  • 1/2 dl majonnäs
  • 1 tsk fransk senap
  • 1 tsk socker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm grovmald svartpeppar

  • Använd en osthyvel eller matberedare med den tunnaste skärskivan för att strimla vitkålen. Skala moroten och riv den fint på rivjärn. Skala, dela och skiva rödlöken mycket tunt. Rör samman crème fraiche, majonnäs och senap. Smaksätt med socker, salt och peppar. Blanda vitkål, morot, lök och majonnässåsen. Låt salladen stå kallt ett tag. Passar till det mesta, bl.a. grillat.

Evas fillimpa

När jag äter detta bröd tänker jag tillbaka på när jag var 10-11 och sovde över hos min vän Hanna. Hennes mamma bakade ofta detta bröd.
3-4 limpor

1 liter fil
1 dl havregryn
1 dl grahamsmjöl
1 dl fiberhavregryn/vetekross
1 ½ dl vetemjöl
14 dl rågsikt
3 dl ljus sirap
2 tsk bakpulver
4 tsk bikarbonat
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser i en stor bunke. Häll över den kletiga degen i en bakplåtspappersklädd långpanna (lossnar lättare då) och grädda i 30 minuter. Skär brödet i 3-4 limpor beroende på och hur stora du vill ha dem.
Tips: Har du inte alla mjölsorter går det att byta ut dem med det du har. Prova dig fram!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0