Kebabspett med sursöta morötter och en kall vitlökssås

 
 4 port
 
Köttfärsspett:
600 g nötfärs
½ gul lök
1 dl ströbröd
1 ägg
1½ tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
½ tsk chilipulver
Salt, peppar
 
 
Morötter:
400 - 450 g morötter
1 dl olivolja
½ dl vitvinsvinäger
3 - 4 msk honung
Hackad persilja
Salt, peppar
 
 
Kall vitlökssås:
2 dl matlagningsyoghurt
½ dl majonnäs
1-2 st vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 tsk vitvinsvinäger
½ msk flytande honung
salt & peppar
 
 
Blanda ihop alla ingredienser till såsen, smaka av och tillsätt mer av något om du tycker det behövs. Ställ kallt till servering.
 
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda färsen med finhackad lök, ströbröd, ägg och kryddor. Låt stå i kylskåpet 20 - 30 min medan morötterna görs i ordning.
 
 
Skala och skiva morötterna. Koka dem några minuter i lättsaltat vatten några minuter, de ska inte bli helt mjuka.
Häll av vattnet och lägg dem i en skål. Vispa ihop olja, vinäger, honung och kryddor. Häll dressingen över de varma morötterna, rör om väl och låt svalna.
 
 
Sätt färsen runt spett som avlånga korvar (8 st). Lägg dem på aluminiumfolie i en långpanna. Sätt in dem i ugnen och stek dem ca 10 min, beroende på tjocklek.
Servera med morötterna, ett gott bröd och en kall vitlökssås.

Persiljemarinerad kyckling med parmesansås

 
 
4 port
 
 
2 morötter
600 g potatis
1 tsk olja
salt och peppar
4 kycklinglår eller kycklingfilé
65 g babyspenat
 
 
Persiljemarinad
1/2 citron
2 vitlöksklyftor
20 g persilja
1 tsk sambal oelek
1 msk olivolja
 
 
Parmesansås
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk olja
5 dl kycklingbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
1 dl vispgrädde
1 msk majsstärkelse (Maizena)50 g flagad parmesanost
 
 
Sätt ugnen på 200°C. Skala morötterna. Dela dem och potatis i klyftor och lägg dem i en långpanna. Vänd runt i oljan, salta och peppra. Sätt in mitt i ugnen ca 10 minuter.
 
 
Persiljemarinad: Riv skalet och pressa saften ur citronen. Skala och riv vitlöken och hacka persiljan. Blanda allt med sambal oelek och olivolja. Gnid in kycklinglåren med hälften av marinaden. Strö på salt. Lägg kycklinglåren på potatisen och morötterna när rotfrukterna varit i ugnen i ca 10 minuter. Fortsätt att steka ytterligare ca 20 minuter. 
 
 
Parmesansås: Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken mjuk i oljan. Häll på buljongen och grädden och låt koka ca 5 minuter. Red av med majsstärkelsen utrört i lite vatten. Mixa i parmesanen och smaka av med salt och peppar. Pensla på den sista marinaden på kycklinglåren och rotfrukterna. Vänd ner spenaten. Servera kycklingen tillsammans med rotfrutkerna och såsen.

Koladröm med Daimgrädde och jordgubbar

 
 
Recept från ICA Buffé nr 6 2012
 
 
1 burk sötad kondenserad mjölk (à ca 400 g)
150 g smör
300 g digestivekex
1 l  jordgubbar
1 ½  dubbeldaim(à 56 g)
3 dl vispgrädde
 
 
Kolakräm: Lägg burken med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker och lite till. Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand.
Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt och öppna därefter burken. Den kondenserade mjölken har nu blivit till en kolakräm.
 
Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie.
Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme.
 
 
Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset.
Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.
 
 
Vid servering: Toppa med jordgubbar och resterande daimkross.

Leilas bounty cupcakes med kokos

 
 
 
Cupcakes:
1 dl kokosflingor 
75 g mörk kvalitetschoklad 70 % 
2 st ägg 
1.5 dl strösocker 
1 tsk vaniljsocker 
100 g smör 
0.75 dl kokosmjölk 
2.5 dl vetemjöl 
1.5 tsk bakpulver 
1 nypa salt 
2.5 msk kakao av god kvalitet 
1.5 msk kallt kaffe 
6 st bountystänger 
 

Glaze:
250 g mörk kvalitetschoklad 70 % 
1.5 dl vispgrädde 
2 msk honung 
1 nypa flingsalt 
1 msk smör 
100 g Philadelphiaost 
 

Kokos till garnering
 
 

Leilas bounty cupcakes
Sätt ugnen på 175 grader.

Rosta kokosen i en torr stekpanna tills den får lite färg.

Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten).

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. 

Smält smöret, häll i kokosmjölken och blanda det med äggsmeten.

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt, sikta blandningen och vänd försiktigt ner det i smeten.

Rör ner smält choklad, kokosflingor, kakao och kaffe i smeten.

Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.

Halvera bountystängerna och stick ner en halva i varje muffins.

Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 12-13 minuter.

Låt svalna.

 

Glaze
Hacka chokladen fint i en hushållsmixer.

Koka upp vispgrädde, honung och flingsalt och häll den över chokladen under mixning.

Tillsätt smör och philadelphiaost och ”pulsmixa”.

Spritsa glazen över cupcakesen.

Garnera med kokos.


Kallmarinerad fläskfilé med basilika- & krassekräm och en matig melonsallad med bönor och fetaost

8 port (buffé) Recept från Coop Mersmak 5 2012
 
 
Kallmarinerad läskfilé:
1 kg fläskfilé
1,5 msk smör till stekning
0,5 tsk salt
1 tsk peppar
 
 
0,5 dl olivolja
0,5 dl balsamvinäger
0,5 dl flytande honung
0,5 tsk salt
0,5 tsk nymalen svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
0,5 dl finhackad färsk timjan
 
 
Basilika- & krassekräm:
20 g krasse, 1 ask
1 kruka basilika
1 kruka persilja
1 vitlöksklyfta
2 dl crème fraiche
200 g färskost
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
 
 
Matig melonsallad med bönor och fetaost:
1 msk olivolja
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
60 g ruccola
260 g tärnad galiamelon
260 g tärnad honungsmelon
150 g strimlade sugar snaps
5 skivade salladslökar
300 g smulad fetaost
 
 
Citrondressing:
½ dl olivolja
1 msk citronsaft
1 msk honung
2 tsk salt
½ tsk svartpeppar
 
 

Kallmarinerad fläskfilé:Putsa bort skinn och senor från fläskfilén, salta och peppra och bryn den runt om i smör. Stek i ugn till en innertemperatur på 65 grader, använd köttermometer, cirka 15 minuter. Ta ut köttet och låt vila 8 minuter i folie. Blanda under tiden ingredienserna till marinaden. Skär fläskfilén i centimetertjocka skivor och lägg dem i en trång form eller i en plastpåse. Skeda över marinaden och se till att fläskfilén täcks ordentligt. Låt marinera minst 4 timmar, gärna över natten. Garnera med färsk timjan. Servera med basilika- och krassekrämen och matig melonsallad med bönor och fetaost. Och om du vill en krämig hemmagjord potatissallad.

 

Basilika- & krassekräm:Lägg örter och vitlök i en bunke och mixa med hjälp av en mixerstav. Rör i crème fraiche och färskost. Smaka av med salt och peppar.

 

Matig melonsallad med bönor och fetaost:Lägg ruccola, melon, sugarsnaps och salladslök i en stor skål och blanda. Tillsätt fetaost och blanda försiktigt. Blanda ingredienserna till dressingen och ringla över salladen. Tips:Trä melon- och ostbitar på spett. Lekfullt sätt att få barnen att prova nya smaker.


Smörgåstårta med skinka och bacon

 

 
60 skivor långfranska
 

Skinkröra
400 g majonnäs
2 dl gräddfil
200 g rökt skinka
2 dl purjolök
6 ägg
 

Baconröra
300 g majonnäs
3 dl gräddfil
1,5 dl sweet chili sås
2 pkt bacon


Majonnäs
Skivad ost (färdigskivad, fyrkantig - t.ex. Gouda)
Sallad
Körsbärstomater
Rökt skinka
Kokt ägg


Koka äggen och låt dom svalna.
Rör ihop majonnäs och gräddfil. 
Strimla skinkan (ca 1cm breda bitar), finhacka purjolöken och hacka äggen (använd gärna äggskäraren till detta) och blanda ner allt i bunken.
 

Skär baconet i ca 3 cm breda bitar. Knaperstek det i en torr stekpanna och låt sedan fettet rinna av på hushållspapper. Rör ihop majonnäs, gräddfil och sweet chilisås. Blanda ner baconet i bunken.


Kantskär brödskivorna. Lägg 3x4 stycken på en bricka. Bred ut hälften av skinkfyllningen, lägg på ett lager bröd ovanpå. Bre
d ut hälfen av baconröra, lägg på ett lager bröd till. Upprepa med resten av fyllningen, avsluta med ett lager bröd. Bred ett tunt lager majonnäs ovanpå och runt om hela smörgåstårtan för att inte brödet ska torka. Plasta tårtan och ställ in den i kylen över natten.
 

Bred ev. lite mer majonnäs runt på smörgåstårtan för att osten ska fästa. Använd färdigskivad fyrkantiga ostskivor och tryck fast dessa runt kanten. Dekorera tårtan, t.ex. med sallad, ost, skinka, tomater, kokt ägg och persilja.

Falafel

 
 
Falafelbollar:
3 dl kikärtor
2 vitlöksklyftor
1 liten lök, gul eller röd
5-10 cm purjolök
½ dl persilja
½ dl färsk mynta eller koriander
1 msk vetemjöl
1 tsk salt
½ tsk bakpulver
2 msk vatten
1 krm kajennpeppar
1 tsk spiskummin
2 krm kanel
ev. 1 ägg (för att det ska binda bättre)
ev 1 dl sesamfrö till panering
matolja att fritera/steka i
 
 
Blötlägg kikärtorna över natten. Du ska inte koka kikärtorna. De ska bara blötläggas – alltså funkar inte kikärtor på burk från affären. (det funkar för jag har använt kikärtor på burk - men smeten blir väldigt lös dessvärre). Skölj sedan av dem och mixa med allt utom kryddorna och sesamfröna. Kör allt till en ganska stadig smet. Klicka ev. i ett ägg ifall det inte binder. Kikärterna ska helst inte bli helt mosade. Blanda sedan i alla kryddorna. Låt stå i kyl i någon timma eller gärna över natten. Forma smeten till små bollar och vänd dem eventuellt i sesamfrö. Värm matoljan i en kastrull. Fritera bollarna tills de blir gyllenbruna. Eller stek biffarna i olja i inte alltför het panna. Alternativt lägg dem i en smord ugnsfast form i 225 grader i 15 minuter.
 
 
Servera falafelen i bröd ex. proteinbröd (se recept nedan) med sallad, tomatsalsa (se recept nedan) och vitlöksmajonnäs (se recept nedan). 
 
 
Tomatsalsa:
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk tomatkross
2 tsk vinäger
1 tsk socker
½ tsk salt
½ krm cayennepeppar
 
 
Hacka lök och vitlök. Fräs upp löken med lite olja i en tjockbottnad kastrull. Häll i tomatkross. Tillsätt vinäger och socker och låt salsan koka ihop till ganska fast konsistens. Tillsätt salt och cayennepeppar eller annan chilikrydda efter smak.
 
 
Vitlöksmajonnäs:
1 dl mjölk
2 dl naturell olja
½ msk senap
1 tsk citronjuice
1 tsk vinäger
vitpeppar och salt
2-3 vitlöksklyftor
 
 
 
Man använder sig av en stor bunke och en stavmixer, häller i senap, vinäger och citron. Därefter mjölk. Sen börjar man mixa med stavmixern och häller oljan längs mixerns hals och ner i bunken. Då skär det inte sig utan blandas direkt! Peppra och salta och ställ sedan i kylen över natten.
 
 
 
Proteinpasta/bröd:
4 ägg
125 g philadelphia
0,5 dl fiberhusk eller pofiber


Blanda ihop alla ingredienser snabbt och bred sedan ut på en pappersklädd bakplåt. Lägg ett papper över smeten och tryck ut så det blit jämnt. Grädda på 150 grader i ungefär 10-15 minuter.

Plankstek

 
 
4 port
 
 
800 g utskuren biff (200 g /person) 
salt 
peppar 
12 st körsbärstomater 
smör  
4 skivor bacon 
200 g haricots vertes/grön sparris
 
 
Duchessepoatatis
1 kg potatis (mjölig sort) 
3 st äggulor 
3 msk smör 
3 msk matolja 
salt 
peppar
 
 
Duchessepoatatis: Skala och koka potatisen. När den är klar pressar du ner den i en bunke. Häll i äggulorna och smöret samt oljan och rör om. Smaka av med salt och peppar. 
 
 
Biffen: Torka av biffarna så att de är torra. Salta och peppra på varje sida. Banka lätt på varje biff så att de blir jämntjocka. Skär bort eventuella senor. Hetta upp en grillpanna eller stekpanna och stek biffarna i 1–3 minuter på varje sida. Köttet ska helst vara lite rött i mitten. 
 
 
Sätt på grillen på full värme. Sätt in plankan för att ”bränna” av den innan du lägger på alla godsaker. Låt plankan svalna. Lägg moset in en spritspåse och spritsa ut runt kanterna på plankan. Lägg på köttet, tomaterna, de baconinlindade haricots verten. Sätt tillbaka plankan i ugnen och grilla av tills duchessen har fått en gyllengul färg. Klicka på bearnaisesås (hemmagjord eller köpt) och strö ev lite persilja över. Klart att servera.

Chèvre Chaud

 
 
4 port
4 skivor vitt bröd
4 skivor getost, 1 cm tjocka skivor
2 msk flytande honung
80 g späd sallad ex. rucola
1 liten rödlök
12 st cocktailtomater
4 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
50 g valnötter
flingsalt
svartpeppar
 
 
Sätt på ugnen på grillelement och full värme.
Stansa ut fyra rundlar av toastbröd som är ungefär lika stora som getosskivorna. Stek brödet på båda sidorna i smör.
Lägg getosten på brödskivorna och ringla honung över osten, placera på plåt och sätt in mitt i ugnen. Gratinera tills osten har fin färg ca 4-5 minuter.
Dela tomaterna och skala och skiva rödlöken. Lägg upp sallad och grönsaker på fyra tallrikar och lägg en toast på varje. 
Ringla lite olivolja och balsamvinäger runtom toasten och strö över valnötterna. Avsluta med lite flingsalt och nymald svartpeppar.
 
 

Vit chokladmousse med passionsfrukt och maränger

 
 
4 port
 
 
1 dl vispgrädde
100 g vit choklad
1 dl turkisk yoghurt
4 passionsfrukter
12 krossade maränger
 

Vispa grädden. Bryt chokladen i bitar och smält den i vattenbad eller på låg effekt i mikron. Var försiktig, vit choklad tål inte hög temperatur. Rör ner choklad och yoghurt i grädden. Fördela moussen i fyra glas eller portionsskålar. Låt moussen stelna i kylskåp minst 1 timme. Dela passionsfrukterna, gröp ur kärnorna med en sked. Garnera moussen med frukt och marängkross vid servering.

 

RSS 2.0