Havregrynsgröt med banan och kanel

 

1 port

1 dl havregryn
2 dl vatten
1 krm salt
1 mosad banan
½ tsk kanel

 

Häll över alla ingredienser i en kastrull, blanda och koka gröten i 3-4 minuter eller tills den tjocknar. Servera med ex. jordgubbssylt och mjölk eller kanel, socker och mjölk.


Toscakaka

 
 

Sockerkakssmet:
50 gram smör
1 dl mjölk
2 st ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

 

Toscaglasyr:
3 dl mandel, hassel-, eller pistagenötter
75 g smör
0.5 dl socker
0.5 dl ljus sirap
1.5 msk vetemjöl
1.5 msk mjölk

 

Sockerkaka: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form. Smält fettet och häll i mjölken, den kan gärna bli varm. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt den varma mjölken med fettet tillsammans med smaksättning. Rör till sist i mjölet blandat med bakplulver. Häll smeten i formen. Grädda genast i nedre delen av ugnen ca 35-40 minter. Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp.

 

Toscaglasyr: Hacka mandel eller andra nötter. Smält fettet i en kastrull. Tillsätt socker, sirap och mjöl och mjölk. Sjud blandningen under omrörning tills den tjocknat.Rör ner mandel eller nötter. Bred glasyren över kakan. Sätt upp kakan högra upp i ugnen och grädda tills glasyren fått färg, ca 15 minuter. Låt kakan svalna innan den tas ut ur formen.


Moussaka

 
 

4 port

2 st auberginer
vetemjöl
olivolja

 

500 g köttfärs
smör
1 stor gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
1 dl chilisås
½ dl ketchup
½ dl vatten
7-8 cocktailtomater, i mindre bitar
1 tsk salt
vitpeppar
svartpeppar
torkad basilika

 

25 g smör
½ dl vetemjöl
1 ½ dl grädde
salt och vitpeppar

 

1-2 dl riven ost

 

Skölj och skiva aubergine i 1cm tjocka skivor, ta bort blasten. Vänd skivorna i vetemjöl och stek dem sedan i en het stekpanna rikligt med olivolja. Auberginerna suger åt sig oljan fort, så häll på lite olja då och då. Stek dem mjuka och lägg åt sidan.

 

Gör sedan köttfärssåsen, stek köttfärs i en stekpanna med en klick smör. Tillsätt hackad gul lök och pressad vitlök. Stek någon minut och tillsätt sedan chilisås, ketchup, tomaterna i mindre bitar och vatten. Låt koka upp och salta och peppra sedan efter smak. Ställ åt sidan.

 

Gör sedan vitsåsen, smält smör i en kastrull, rör i mjölet och tillsätt sedan grädden lite i taget. Rör hela tiden och se till att få bort ev. klumpar. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.

 

Varva sedan köttfärssås, auberginer och vitsås i en ugnssäker form. Strö över riven ost och gratinera i 225 grader varm ugn ca 15-20 min eller tills moussakan fått färg.


Kalvstek med timjan- & rödvinssås

 
 

4-6 port
1 kg benfri kalvstek (fläsk, nöt och vilt går också bra)
1 tsk salt
2 tsk torkad timjan
2-3 msk rödvin

 

2 dl steksky
1 msk kalvfond
2 dl grädde
1 msk svartvinbärsgelé
salt och vitpeppar
1 msk hackad färsk timjan

 

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg steken i en ugnssäker form och krydda den runt om med salt och timjan. Lägg en klick smör över. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i stekens tjockaste del.
Stek i nedre delen av ugnen tills termometern visar 65-70 grader (vid kalv), ca 1 timme. Häll på någon matsked vin då och då. Ta ut steken, täck över med folie och låt den vila medan såsen kokar. Sila stekskyn och låt koka upp i en kastrull med lite mer vin, ca 1 dl. Häll på kalvfond, grädde och svartvinbärsgelé. Låt såsen koka ihop och smaka av med salt, peppar och färsk timjan.
Skiva upp köttet och häll på såsen, servera med rostade rotfrukter/grönsaker.


Chokladmuffins med apelsinkräm

 

 

ca 10 muffins
100 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 krm malen kryddnejlika
3 msk kakao
1 tsk bakpulver
½ tsk salt

 

Glasyr:
200 g naturell färskost
3 dl florsocker
1 apelsin, saft och rivet skal
Silverkulor

 

Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alla torra ingredienser, rör ner mjölet i äggvispet, vänd ner smält avsvalnat smör. Fyll 3/4 av muffinsformen med smet. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min. Låt svalna.
Blanda färskost, florsocker och rivet skal + saft av en apelsin med en elvisp för en slätare smet. Bred toppingen över muffinsarna. Garnera med silverkulor och ev. strimlat apelsinskal.

Tips: Går att frysa, men då bara muffins utan glasyr. Håller annars några dagar förvarat svalt.


Päronmarmelad med vanilj

 

ca 3 burkar

12 st päron
3 dl strösocker
½ vaniljstång

 

Skölj, skala, ta bort kärnhuset och tärna päronen. Lägg i en stor kastrull/gryta, tillsätt socker och halverad vaniljstång samt de urgröpta vaniljfrönen. Koka i ca 15 min på medelvärme, rör om då och då. Ta upp vaniljstängerna. Mixa marmeladen slät med hjälp av en stavmixer eller liknande. Häll upp på rengjorda glasburkar. Vrid på locket och låt svalna, ställ marmeladen sedan i kylen. Håller i ca 3 månader i kyl.

 

Tips på hur du gör rena burkar: Diska dem med vatten och diskmedel, skölj av och låt det mesta av vattnet rinna av. Ställ sedan burkarna in i 100 grader varm ugn i minst 10 min. Ta ut dem och sedan är det bara att hälla i marmeladen.

 


Knäckebröd med rosmarin

 

30 st
Recept hämtat från Coop hemsida.

 

25 g jäst
2,5 dl vatten
2 tsk torkad rosmarin
2 tsk salt
1 tsk flytande honung
0,5 dl vetekli
2 dl rågmjöl
3 dl dinkelsikt
1,5 dl vetemjöl

 

Garnering:
3 dl solrosfrön
1 msk torkad rosmarin

 

Rör ut jästen med ljummet vatten (37°) i en bunke eller köksmaskin. Stöt rosmarin i en mortel. Tillsätt rosmarin, salt, honung, vetekli och mjöl. Arbeta degen tills den är smidig, ca 4 min för hand eller 2 min med maskin. Jäs under bakduk ca 15 min.

 

Dela degen i ca 30 bitar och kavla ut till tunna runda kakor med kavel eller kruskavel. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper. Om man inte använder kruskavel behöver kakorna naggas med gaffel eller brödnagg. Pensla kakorna med kallt vatten och strö över solrosfrön och rosmarin.

 

Grädda 5-7 min. Låt bröden svalna på galler utan bakduk. Förvara dem i burk med lock.

 

Tips: Har man inte alla mjölsorter så gjorde jag så här efter det att jag läst en kommentar på samma recept. Denna person hade använt sig av 3 dl vetemjöl, 3 dl rågmjöl och 1 dl linkross. Sedan gjorde jag brödet precis som vanligt. Jag strödde på havssalt & sesamfrön efter det att jag penslat brödet med kallt vatten. Funkar alldeles utmärkt.
För att få brödet torrare lät jag det stå i 100 grader varm ugn i ca 60 min. Sedan när de svalnat bröt jag dem i mindre bitar och lät dem stå framme över natten.


Frasig mozzarellapaj

 
 

Recept från Hemmets bästa bjudrätter

 

4 port
3 djupfrysta smördegsplattor
1 ägg
2 tomater
200 g mozzarellaost
60 g salami
2 msk olivolja
1 kvist rosmarin

 

Sätt ugnen på 225 grader. Låt smördegen tina och kavla ut den lite. Tryck ut fyra rundlar, ca 8 cm i diameter, och lägg dem på en plåt med bakpapper. Pensla kanterna med uppvispat ägg. Skär resten av degen i 1 cm breda remsor. Tvinna remsorna och tryck fast dem runt kanterna. Skär tomat och mozzarella i små tärningar, strimla salamin. Fördela allt i pajskalen. Ringla över olivolja och lägg på lite rosmarin. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.


RSS 2.0