Blåbärsgrottor

 
 

ca 22 småbrödsformar

4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
200 gram smör

 

1 dl fast blåbärssylt

 

Ställ ugnen på 200 grader
Blanda samman vetemjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
Tärna ner smöret och arbeta ihop till en deg.
Forma sedan till små runda bollar och placera dem i formen, gör en liten grop i mitten på bollen, fyll denna grop med sylt.

Grädda sedan i ca 10 minuter, eller tills de fått lite fin färg.


Fläskfilé i god sås

 

 

6 port

2 st fläskfilé
3 dl vatten
1 dl svartvinbärssaft eller rödvin
1 dl soya
1 tsk timjan
6 st torkade enbär
6 st svartpepparkorn eller 2 krm grovmalen svartpeppar
3 buljongtärningar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1-2 dl grädde

 

Putsa köttet från senor, dela fläskfiléerna på hälften. Koka upp vätska och kryddor. Skiva lök och vitlök och häll i. Lägg i köttet, puttra ca 20 min, vänd och låt puttra ytterligare 20 min. Ta upp köttet och låt vila. Sila såsen och red den ev. med lite potatismjöl utrört i lite vatten. Servera med potatisgratäng, sallad och svartvinbärsgelé.


Jordgubbssylt

 
 

1 liter sylt
1 kg jordgubbar
4 dl strösocker

 

Lägg jordgubbarna i en stor kastrull eller gryta, häll på sockret. Mosa jordgubbarna lite, om du föredrar lite större bitar så behöver du inte mosa dem särskilt mycket. Låt sedan koka upp på medelvärme under omrörning. Låt koka ca 10 min. Ta bort skummet, detta görs för att sylten ska hålla längre. Häll upp i rena glasburkar med tätslutande lock. För längre hållbarhet kan du ställa in glasburkarna i 100 grader varm ugn ca 15 min innan du häller upp sylten i burkarna.


Afrikanska jordnötsräkor

 
 

4 port
750 g skalade räkor
1 ½ dl jordnötssmör (gärna med bitar i, annars kan man hacka i några jordnötter och blanda i)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor (nästa gång jag gör denna rätt ska jag nog bara hålla mig till två, vitlöken tog över rätten med tre stycken)
2 st tomater (eller en burk krossade tomater)
1 dl vatten
3 msk olivolja
1 tsk curry
½ tsk timjan
½ tsk cayennepeppar

 

Hetta upp oljan i en stekpanna. Lägg i hackad lök och pressad vitlök och låt fräsa i 2-3 min tills vitlöken är gyllene. Tillsätt tomater, curry, timjan och cayennepeppar. Koka i 3-5 min. Rör ut jordnötssmöret med vatten och tillsätt i omgångar i stuvningen. Låt sjuda i 3-5 min. Lägg i räkorna och låt allt bli varmt. Servera till ris.


Halloncheesecake di Savoca

 
 

Receptet kommer från tv-programmet Halv åtta hos mig och är komponerat av en amatörkock. Johan – Örnsköldsvik 2012.

 

8 port

150 g frysta hallon
6 msk hasselnötslikör
200 g digestivekex, krossade
50 g smör, smält
400 g cream cheese
1.5 dl strösocker
1 tsk rivet citronskal
2 st gelatinblad, blötlagda
200 g vit choklad, smält
2 dl grädde, lättvispad
200 g färska hallon (alt. frysta)
1 st lime

 

Ta fram hallonen ur frysen och låt dem tina en aning. Häll på nötlikör.
Krossa digestivekexen till smulor i en bunke. Blanda kexsmulorna med smör och tryck ut i botten av en smord form (20 cm i diameter) med löstagbar kant.
Skölj citronen väl under ljummet vatten och riv skalet med ett rivjärn.
Vispa Philadelphiaosten, citronskalet och sockret med en elvisp tills smeten är slät.
Koka upp vatten i en kastrull. Bryt den vita chokladen i bitar och smält i en bunke över det kokande vattenbadet. Blötlägg gelatinbladen i vatten, krama sedan ur dem och blanda med chokladen.
Blanda sedan i Philadelphia- och sockerblandningen. Vispa grädden lätt och vänd ner den tillsammans med de halvtinade hallonen med de övriga ingredienserna.
Häll fyllningen i den förberedda formen, låt stå i frysen i 2 timmar.
Riv lime över tallriken och dekorera med färska hallon just innan servering.


Chokladmousse med whisky och rårörda hallon

 

Receptet på chokladmoussen är från Recept.nu och kock är Malin Söderström

 

4 port
100 g mörk choklad (70%)
1 ½ msk whiskey
150 g grädde

 

1. Finhacka chokladen och smält den i en skål ovan på en kastrull med sjudande vatten.
2. Vispa grädden lätt.
3. Rör ut den rumstempererade spriten i grädden.
4. Vänd kvickt och bestämt ner hälften av grädden i chokladen och blanda väl. Tillsätt resten av grädden och blanda.
5. Häll upp moussen i en skål, eller i fyra portionsformar och ställ in i kylen cirka 3 timmar.

 

2 dl hallon
3 msk strösocker

 

Rör ihop hallonen med sockret. Servera det till chokladmoussen.


Kyckling med dragonpotatis och varma grönsaker

 

4 port
2 stora kycklingfiléer
smör
salt
vitpeppar
paprikapulver
svartpeppar

 

8 potatisar
smör
salt
torkad dragon

 

1 rödlök
1 schalottenlök
1 röd paprika
8 cocktailtomater
smör
salt och peppar

 

Stek kycklingen i smör, salta och krydda efter smak. Stek så kycklingen får fin färg, lägg över i en smord ugnssäker form och ställ in i 225 grader varm ugn tills köttet är klart. Skär en skåra i kycklingköttet, är det ljust och vitt är det färdigt.

Skala och skölj potatisen, skär i tunna skivor men inte helt ner, skivorna ska sitta ihop som en hasselbackspotatis. Lägg potatisen i en smord form med den skivade sidan uppåt. Salta och strö lite torkad dragon över. Klicka på en liten klick smör på varje potatis. Sätt in formen i ugnen ca 50 min eller tills potatisen är klar.

Skala och skär löken i klyftor, skölj och halvera tomaterna, skölj och skär paprikan i strimlor. Lägg över grönsakerna i en varm stekpanna med en klick smör. Stek dem ca 2 min, salta och peppra.

Servera allt detta tillsammans med antingen bearnaisesås eller rödvinssås.


Mexikansk räkgryta

 

4 port


2 gula lökar
1 grön paprika
1 burk konserverade skivade champinjoner, 200 g
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1 dl chilisås
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm cayennepeppar
300-400 g skalade räkor ca 1 kg oskalade
½ dl koncentrerad apelsinjuice
1 dl vatten

 

Skala och hacka löken, skölj, kärna ur paprikan och strimla den. Fräs lök och champinjoner i smöret i en låg vid kastrull. Strö över vetemjölet och rör om. Tillsätt paprikan, chilisås, grädde, salt och kryddor. Låt koka 8-10 min. Tillsätt räkor, apelsinjuice och vatten och låt allt bli genomvarmt. Servera med ris, sallad och bröd.


Hallon- & vitchokladpaj

 

2 port

25-30 gram smör
1 dl vetemjöl
1 msk strösocker
1 bit vit choklad, hyvlad
2 tsk vatten

25-30 hallon
3 bitar vit choklad, hackad

 

Sätt ugnen på 200 grader.
Krama ihop en pajdeg av rumsvarmt smör, vetemjöl och socker. Hyvla ner lite choklad i degen och blanda noga. Ställ degen kallt 15-20 min. Ta fram degen igen och klä in en liten pajform, för 1-2 portioner. Ställ den i ugnen i 10 min. Under tiden den är i ugnen, hacka den återstående vita chokladen grovt. Ta ut pajen och strö lite hackad choklad över, varva med hallon och choklad. Ställ sedan in den i ugnen ca 20 min eller tills den fått fin färg.
Serveras med vaniljsås eller vaniljglass och en massa kärlek.


Räkröra med äpple

 

4 port 
200 g skalade räkor
2-3 hårdkokta ägg
1 äpple (aroma, pink lady eller granny smith)
½ rödlök
2 dl creme fraiche eller 200 g philadelphiaost
½ dl majonäs
salt och peppar

 

Blanda creme fraiche eller philadelphiaost och majonäs, beroende på om man vill ha en lösare eller krämigare blandning. Koka äggen ca 10-12 min, skölj dem i kallt vatten och låt svalna. Skala och finhacka rödlöken. Skala äpplet och skär i mindre bitar. Skala och grovhacka de hårdkokta äggen. Tillsätt räkor, äpple, rödlök och ägg i creme fraicheblandningen. Smaka av med salt och peppar.
Passar bra till fyllning i bakpotatis och i baugetter.


Köttfärslimpa med oliver

 

4-5 port


ca 500 g blandfärs
1 gul lök
10-tal gröna oliver, hackade
Salt och peppar, efter smak
2 msk tomatpuré eller chilisås
1/2 tärning nötbuljong
1 dl vatten
1/2 dl ströbröd
1 st ägg
1 paket bacon

 

Tillbehör:
Kokt potatis
Saltgurka
Sås på skyn av köttfärsen + 2 dl grädde + 1-2 msk kalvfond + 1 tsk soya + 1 msk svartvinbärsgele.
Blandad sallad

 

Värm ugnen till 175 grader. Blanda färsen med hackade oliver, salt, peppar, finhackad lök och tomatpuré.
Lös upp buljongtärningen i det uppvärmda vattnet. Låt svalna och rör ner ströbröd och ägg. Låt svälla 5 minuter. Blanda ströbrödet med färsen. Provstek gärna en klick för att kolla kryddningen.
Forma en limpa i en lättsmord ugnsform. Täck med baconskivor och stek i nedre halvan av ugnen ca 1 timme.
Servera med tillbehören.


Cowboysoppa

 

300 g köttfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 potatisar, tärnade
1 stor paprika, tärnad
3 msk tomatpuré
1 dl grädde
5 dl standardmjölk
1 msk kalvfond
1 tsk torkad oregano
salt och svartpeppar
färska örter

 

1. Fräs köttfärs och löksorterna i en stekpanna med olivolja tills köttfärsen är genomstekt.
2. Tillsätt potatis och paprika och fräs i ytterligare någon minut.
3. Häll över köttfärsröran i en tjockbottnad kastrull på medelhög värme.
4. Tillsätt tomatpuré, grädde, mjölk och kalvfond och låt soppan koka i ca 15 minuter. Krydda med oregano och smaka av med salt och svartpeppar. Garnera med färska örter.


Havreflarn

 

 
 

ca 30 st
75 g smör
1 dl havregryn/naturell müsli
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 msk grädde
2 msk ljus sirap
1/4 tsk bakpulver

 

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt de övriga ingredienserna och rör till en smidig smet. Klicka ut smeten på smorda eller bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda mitt i ugnen ca 5 min. Låt flarnen svalna något, lossa dem från plåtarna och böj dem ev. över en käpp.


Non-stop Cookies

 

24 st
125 g smör
3 dl strösocker
2 ägg
4,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
½ tsk salt

 

Nonstop

 

Vispa ihop rumsvarmt smör och socker. Rör ner äggen. Blanda ihop vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner det i smeten. Ta upp lite deg och rulla till en boll, lägg på en bakpappersklädd plåt. Platta till bollarna och tryck dit 5-6 nonstop.
Grädda i 175 grader, 10 minuter. Låt kakorna svalna på plåten.


Afrikansk köttfärsrätt

 

500 g köttfärs
1 stor gul lök
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar

 

Stek köttfärsen, tillsätt hackad gul lök och salta och peppra. Häll över köttfärsen i en ugnssäker form.

 

3 dl grädde
1 dl chilisås
3 tsk curry
1 vitlöksklyfta

 

Blanda ihop och häll över köttfärsblandningen. Riv ost över och gratinera i 225 grader varm ugn ca 10 min. Servera tillsammans med ris, kokos, jordnötter, banan och mango chutney.


Räkor och avokado med en gammeldags Marie Rose-sås

 

Detta recept är från Jamie’s Matrevolution – Jamie Oliver

 

6 port
3-6 st mogna avokado
3-6 askar krasse
Vetemjöl
660 g skalade räkor
Olivolja
6 vitlöksklyftor
3 tsk paprikapulver, rågade
Extra jungfruolja

 

Marie Rose-såsen:
12 msk majonnäs
6 tsk tomatketchup
3 tsk worcestershiresås
3 tsk whisky
3 citroner
Flingsalt
Svartpeppar

 

Skär försiktigt runt avokadon tills du når kärnan, låt sedan kniven glida runt hela kärnan. Vrid varsamt de båda halvorna åt var sitt håll och ta isär dem. Ta försiktigt ur kärnan och släng den, skala sedan avokadon och släng även skalet. Klipp krassen.
Släng ner en näve mjöl eller två i en skål. Lägg räkorna i mjölet och vänd dem tills de är helt täckta av mjöl.

 

Börja nu med såsen: blanda majonnäs, ketchup, en liten skvätt worcestershiresås samt spriten i en bunke. Dela citronen på mitten och pressa saften från den ena halvan i såsen. Smaka av och tillsätt en aning mer salt, peppar eller citronsaft om du tycker att det behövs.

 

Ta fram en stor stekpanna och sätt den på hög värme. När pannan är het, tillsätt 2 rejäla skvättar olivolja. Slå och bryt sönder vitlöksklyftorna med handen, lägg dem i stekpannan och tillsätt därefter genast de mjöliga räkorna. Vänd dem så att de täcks helt av den heta oljan. Räkna till tio, tillsätt sedan en nypa salt och peppar samt paprikapulver, som ger både smak och färg. Vänd räkorna ofta och försök att få dem att ligga i ett lager så att de får jämn stekyta, efter 3-4 minuter bör de vara knaperstekta och ha fått fin färg.

 

Lägg upp avokadohalvorna på varsin tallrik. Strö krasse över avokadorna och lägg upp räkorna bredvid. Ringla ett par generösa skedar Marie Rose-sås över avokadorna. Avsluta med att ringla extra jungfruolja och pudra lite paprikapulver över. Servera med citronklyftorna, så att man kan pressa citron över vid bordet. Ljuvligt!


Konfektkaka med grädde och bär

 

 

 

ca 8-10 bitar

200 g smör
200 g mörk blockhoklad
4 ägg
2 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

 

Smörj och bröa en form med löstagbar kant.
Smält smöret i en kastrull på svag värme.
Bryt ner blockchokladen och dra kastrullen från värmen. Rör om då och då tills chokladen smält helt.
Vispa ägg och socker pösigt och rör försiktigt ner chokladsmeten.
Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten. Försök att få bort eventuella klumpar, elvisp går att använda men vispa inte längre än en minut.
Häll smeten i formen och grädda drygt 12 min i 225 grader.
Förvara kallt och servera med grädde och bär.


Kasslergratäng med chilisås

 

4-6 port
ca 500 g kassler
3 dl vispgrädde
1 dl chilisås
Salt och peppar
Ris för 4 portioner

 

Sätt ugnen på 200 grader. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Smörj en ugnssäker form. Skär kasslern i skivor, vispa grädden. Blanda vispad grädde med chilisåsen, salta och peppra. Lägg riset i botten på formen, lägg kasslerskivorna ovanpå och toppa till sist med chiligrädden. Gratinera ca 20 min eller tills grädden fått fin färg. Servera med sallad.


Citronkladdkaka

 

8 bitar

 

3 ägg
3 1/4 dl strösocker
2 3/4 dl vetemjöl
1 ½ citron (saft och skal)
3 tsk vaniljsocker
150 g smör

 

Garnering:
1 lime i skivor
Florsocker att pudra över

 

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda smält smör, ägg, socker, mjöl, vaniljsocker, skal och saft från citron till en jämn smet. Häll smeten i en smord form som bröats med kokos. Grädda kakan tills den fått lite gyllene färg ca 20-25 min. Låt svalna, skär lime i skivor och garnera kakan med den. Pudra över florsocker och servera tillsammans med en klick grädde.


Kiwimarmelad

 

 

ca 2 burkar

 

6 st kiwi
2 3/4 dl strösocker

 

Skala och hacka kiwin i mindre bitar, lägg bitarna i en stor kastrull. Tillsätt sockret och låt koka ca 7-10 min. Skumma av marmeladen under tiden den kokar upp. Mixa marmeladen slät med stavmixer och häll upp på väl rengjorda burkar. Förslut med lock. Låt svalna, håller 3 mån i kylskåp.


Örtris med bacon

 

 

Detta är en rätt där man ”tager vad man haver”. Perfekt för en som är student!

 

 

4 port
1-2 paket bacon
1-2 tomater
4 portioner nykokt ris
2 dl crème fraiche, Franska örter (vanlig crème fraiche + 1 msk hackade färska örter går lika bra)
salt, peppar
ev. färsk timjan eller oregano till dekoration

 

Strimla och knaperstek bacon. Tärna tomaten. Vänd ihop riset med crème fraiche och värm. Garnera riset med bacon, tomat och gärna en grön kvist av timjan eller oregano. Krydda gärna med salt och peppar baserat på tycke och smak.


Sprödstekt laxfilé med västerbottenost

 

Himmelskt! Receptet är från Hemmets bästa bjudrätter.

 

 

4 port


4 portionsbitar laxfilé, 500-600 g
2 msk vetemjöl
½ tsk salt
2 krm vitpeppar
1 ägg
100 g västerbottenost eller annan stark ost ex. Kvibille Svecia
2 msk smör
1 msk matolja

 

Sås:
500 g räkor med skal
2 dl crème fraiche
1 dl hollandaisesås
1 msk finhackad dill

 

Garnering:

80 g röd stenbitsrom
1 lime i klyftor

 

Servering:
pressad potatis
wokade salladsärter
paprikastrimlor

 

Blanda mjöl, salt och peppar i en djup tallrik. Vispa upp ägget med en gaffel i en djup tallrik. Riv osten, lägg över i en djup tallrik. Totalt ska du nu har tre djupa tallrikar med mjölblandning i en, uppvispat ägg i en annan och riven ost i den tredje. Vänd den upptinade laxen först i mjölblandningen sedan i det uppvispade ägg och sist i den rivna osten. Låt fisken stå kallt en stund.
Skala och hacka räkorna grovt. Blanda dem med resten av ingredienserna till såsen. Smaka av med salt och peppar. Förvara såsen kallt till servering.
Hetta upp smör och olja i en stekpanna och stek laxen på låg värme 3-4 min på varje sida. Garnera med rom och lime.


Kardemummalängder med kanelfyllning

 

 

3-4 st
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1-1½ dl strösocker
2 tsk malen kardemumma
1 ägg
1 ½ liter vetemjöl
Fyllning:
100 g smör
3/4 dl strösocker
1 msk malen kanel

 

Smält smöret i en kastrull, häll på mjölken och ljumma till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke, rör ut den med lite av degspadet. Häll i resten av degspadet. Tillsätt salt, socker, malen kardemumma, uppvispat ägg och drygt hälften av mjölet. Arbeta degen blank, pösig och smidig. Tillsätt resten av mjölet efter hand. Spar något till utbakningen. Degen är färdig när den släpper bunkens kanter. Strö på lite mjöl, jäs den övertäckt 30-40 min.

 

 

Jäsningen klar

 

Ta upp degen på bakbordet och knåda den, dela den i 3-4 delar, kavla ut varje del till en rektangulär kaka ca 20-35 cm.
Gör nu fyllningen: Blanda rumsvarmt smör, socker och kanel till en jämn kräm, bred på de rektangulära kakorna och rulla ihop dem, jag föredrar från kortsidan men det går vilket som.
Lägg rullen på plåt med bakplåtspapper och klipp jack i rullen, inte ända ner rullen ska fortfarande hålla ihop. Lägg sedan flikarna antingen växelvis åt höger och vänster eller växelvis åt höger, mitten och vänster. Låt längderna jäsa övertäckt till knappt dubbel storlek. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15-20 min.

 

Innan gräddningen

Efter gräddning


RSS 2.0