Ryggbiff serverat med potatisgratäng och rödvinssås


Helstekt ryggbiff
Biff av nöt
Smör
Salt
Svartpeppar
Soya

 

Sätt ugnen på 125 grader. Putsa köttet och torka av det lite lätt, halvera köttbiten. Bryn köttet i en het grillpanna med en klick smör så att köttet får färg. Salta och peppra och gnid in det i köttet, droppa sedan lite soya över. Lägg över köttet i en ugnssäker form och lägg i en klick smör. Stick i en stektermometer i en av köttbitarna. Sätt in köttet i ugnen, och när stektermometern visar 65-70 grader är den fint rosa. Låt köttet vila minst 10 minuter innan du skär upp det.

 

Potatisgratäng
10-12 potatisar
1 stor gul lök
1-2 vitlöksklyftor
2 ½ dl matlagningsgrädde
5 dl mjölk
2-3 tsk salt
Svartpeppar
ev. lite vitlökspulver
Riven ost

 

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skiva den i tunna skivor eller använd den grova skärsidan i en matberedare för att skiva potatisen. Skala och halvera löken, skär tunna skivor. Lägg potatis och lök i en gryta, häll på grädde och mjölk tills potatisen täcks. Salta och peppra, skala och pressa vitlöken över. Rör om och låt koka upp, sänk sedan värmen och låt det småkoka i 5 min. Häll försiktigt över blandningen i en ugnssäker form. Strö över riven ost och gratinera gratängen i ca 20-25 min.


Rödvinssås
4 dl rödvin
1 palsternacka
1 schalottenlök
1 msk torkad timjan
Svartpeppar
Salt
½ dl kalvfond alt. ½ buljongtärning
2 msk farinsocker
1-2 msk tomatpuré
Maizena+vatten=redning alt. Vetemjöl+smält smör

 

Skala och hacka palsternackan i mindre bitar. Skala och finhacka schalottenlöken. Lägg över detta i en varm kastrull med smör och stek det mjukt. Tillsätt vinet, kalvfond och timjan. Låt koka i 10 min. Tillsätt sedan farinsocker och svartpeppar. Låt koka ytterligare 10 min. Sila av och tillsätt sedan tomatpuré, salt och peppar. Låt småkoka ett tag, smaka av och tillsätt ev mer av sockret, salt, peppar eller smör beroende på smak. Red av såsen med 1 msk maizena+1½ msk vatten. Låt puttra någon minut till. Sedan har du en klar rödvinssås.

Servera allt detta tillsammans med en sallad och ett glas rött, gärna samma sort som du använde till såsen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0