Äppelmust

 
 
 
5 liter äpplen
6 liter vatten
1 msk citronsyra/vinsyra
1 dl strösocker per liter avrunnen must
 
 
Skölj och dela äpplena i mindre bitar (låt skal och kärnor vara kvar), lägg över allt i en stor hink/gryta (rymlig, ca 10 liter). Fyll på med vatten utblandat med citronsyra. Rör om. Ställ mörkt och svalt och låt stå i 5 dygn, rör om minst 1 gång om dagen.
När 5 dygn gått, sila av allt genom en finmaskig sil och mät upp liter med avrunnen saft i en annan stor gryta. Låt koka upp med 1 dl strösocker per liter saft. Koka upp och rör tills sockret löst sig.
Häll upp musten på väl rengjorda flaskor och ställ sedan kallt.
Drickbart på en gång, men vill man kan man blanda ut med lite vatten för en svagare smak.

Kyckling Kiev

 
 
4 port
1 vitlöksklyfta
50 g smör
2 msk hackad persilja
2 msk skuren gräslök
1 citron
salt och peppar
4 kycklingbröstfiléer
1 ägg
1 dl vetemjöl
1 1/2 dl ströbröd
4 msk olja
 
Till servering:
rostade potatisklyftor
grönsallad
 
 
Sätt ugnen på 150°C. 
Skala och riv vitlöksklyftan fint. Blanda smör med vitlök och örter. Smaksätt med några droppar pressad citronjuice, salt och peppar. Forma 4 lika stora ”korvar” av smöret, lägg dem på en assiett och sätt in i frysen i ca 20 minuter (för 4 port).Skär en ficka i den tjocka delen av kycklingfilén, fyll fickan med smöret. Vispa upp ägget. Vänd kycklingfiléerna först i mjöl sedan ägg och sist i ströbröd, se till att paneringen täcker runt om. Bryn kycklingen runt om i olja, krydda med salt och peppar. Lägg dem i en ugnssäker form och sätt mitt i ugnen 15–20 minuter eller tills innertemperaturen är 72˚C. Servera med rostade potatisklyftor och grönsallad.

RSS 2.0