Saffransaioli

 

 

Passar utmärkt till ugnsrostade rotfrukter!

 

4 port, 8 vid buffé
2 äggulor
1 pkt saffran (0,5g)
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
1 dl olivolja
2 dl solrosolja

 

Vispa ihop äggulor, saffran, vitlök, vinäger och salt i en bunke. Tillsätt oljan först droppande sedan i en tunn stråle under konstant vispning. Klart att serveras.


Citronkladdkaka

 
 

8 bitar

 

3 ägg
3 1/4 dl strösocker
2 3/4 dl vetemjöl
1 ½ citron (saft och skal)
3 tsk vaniljsocker
150 g smör

 

Garnering:
1 lime i skivor
Florsocker att pudra över

 

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda smält smör, ägg, socker, mjöl, vaniljsocker, skal och saft från citron till en jämn smet. Häll smeten i en smord form som bröats med kokos. Grädda kakan tills den fått lite gyllene färg ca 20-25 min. Låt svalna, skär lime i skivor och garnera kakan med den. Pudra över florsocker och servera tillsammans med en klick grädde.


Saffranskola med kokos

 
Hittade denna himmelska kola i Underbara Claras blogg. http://www.underbaraclaras.com/jul/saffranskola/
 


2 dl grädde
2 dl strösocker
2 dl sirap
2 krm salt
1 pkt saffran (0,5g) + lite socker

 

1 dl kokos

 

Mortla saffran med lite socker. Häll över detta i en tjockbottnad kastrull, häll på resten av ingredienser och låt koka upp. Sänk värmen och låt kolan småkoka i ungefär 60 min. Rör ofta och håll koll på kolan så att den inte kokar över. Under tiden kan du rosta kokosen i en torr stekpanna, kokosen ska få lite lätt brun färg. Häll över detta i en skål. Testa kolan om den är färdig genom att göra kulprovet, droppa lite kolasmet i ett glas med kallt vatten, kan du rulla en liten kula är kolan färdig. Häll i den rostade kokosen i kolasmeten och rör om. Häll kolan i små knäckformar eller i en form med bakplåtspapper och ställ kallt. Klipp sedan bitar av kolan när kolan stelnat om du hällt upp kolasmeten i en form med bakplåtspapper.


Leilas Rocky Road

 
 

600 g mörk choklad av fin kvalitet, 70 %
2 påsar dumle
3 dl jordnötter
1 dl pistagenötter, skalade
2 nävar minimarsmallows

 

Smält chokladen i vattenbad. Blanda sedan alla ingredienser så att chokladen täcker allt. Häll upp blandningen i en bakplåtspappersklädd form och ställ kallt. Skär sedan lämpliga bitar av godiset.


Vit chokladtryffel med hallon

 
 
 

Receptet är från Linnea Seidels bok: Gott att ge bort. Men i hennes recept använder hon sig av lingon istället för hallon.

 

ca 25 bitar
200 g vit choklad
3/4 dl vispgrädde
1 dl frysta hallon, lite krossade för lite mindre bitar

 

200 g vit choklad

 

Hacka chokladen till tryffelsmeten och lägg den i en kastrull på medelvärme. Tillsätt grädden och värm under konstant omrörning tills chokladen har smält. Låt svalna helt och rör ner hallonen.
Ställ in tryffelsmeten i kylskåpet och låt den stelna.
Forma smeten till runda kulor och låt dem stelna helt i frysen ca 1 timme.
Smält den vita chokladen till garneringen och doppa tryffelkulorna däri. Låt stelna och förvara svalt.


Krämig sill med mycket lök

 
Denna sill gjorde mamma till förra årets julbord, sjukt god! Rekommenderas till årets julbord.
 
 

6 port

 

Måste göras några dagar i förväg:
2 dl vatten
3/4 dl strösocker
1/4 dl ättiksprit 12%
1 burk inläggningssill 420 g

 

Blanda vatten, socker och ättiksprit så att sockret löser sig. Spola sillfiléerna i kallt vatten, skär dem i bitar och lägg i ättikslagen. Täck över och ställ kallt i 2 dygn.

 

Löksås:
1 liten rödlök
½ gul lök
1/3 purjolök
1 dl crème fraîche
1 msk majonnäs
salt
vitpeppar
1 msk finskuren gräslök

 

Finhacka röd- och gul lök och finstrimla purjolöken. Blanda crème fraîche och majonnäs, tillsätt den skurna löken och smaka av med salt och peppar. Ta upp sillen ur ättikslagen och blanda med den krämiga löksåsen. Låt gärna sillen stå ytterligare 1 dygn före servering.


Två såser till glass: Chokladsås och Hallonsås

 
 

Chokladsås
½ dl kakao
½ dl strösocker
½ dl vatten

 

Koka upp alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull under omrörning. Låt det småkoka på låg värme några minuter. Ställ åt sidan och låt svalna. Servera till glass.

 

Hallonsås
2 dl hallon
½ dl florsocker

 

Mosa hallon och häll över i en kastrull, strö över florsocker och värm under omrörning. Ta åt sidan och servera till glass.


Avokadosallad

 
 

2 avokado
1 dl bönor, ex. kidneybönor
1 röd chili
½ rödlök
Citronsaft
Olivolja
Flingsalt

 

Halvera avokadon, ta bort kärnan och skalet. Skär sedan avokadon i mindre bitar och lägg över i en skål. Finhacka rödlök och chili och blanda med avokadon. Droppa citronsaft över, ringla lite olivolja över och salta efter behag. Smaka av och tillsätt ev. mer citronsaft, olivolja eller salt. Ställ kallt en stund.


Morotstzatziki

 
 

2 fint rivna morötter
2 pressade vitlöksklyftor
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk olivolja
1 tsk äppelcidervinäger
2 dl turkisk yoghurt

 

Riv morötterna fint på ett rivjärn, lägg i en skål. Tillsätt sedan resten av ingredienserna, blanda väl och ställ kallt ca 20 min. Smaka av och tillsätt mer av någon ingrediens beroende på vad du vill ha mer smak utav.


Pepparnötter

 
 

ca 30 st

 

100 g smör
1 dl strösocker
½ msk ljus sirap
½ ägg, uppvispat
½ tsk malen kardemumma
½ tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
Garnering: 15 skållade & halverade sötmandlar

 

Rör ihop smör, socker och sirap. Tillsätt ägg. Tillsätt sedan kryddorna blandat med mjöl och bikarbonat. Arbeta ihop degen. Rulla degen till bollar och lägg dem på smord eller bakplåtspappersklädd plåt. Stick ev. ner en mandelhalva i varje kaka. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Pepparnötterna ska vara genomtorra och bruna.


Pastasås med kyckling, soltorkade tomater och whisky

 
 

4 port


2 st kycklingfiléer
olivolja
1 schalottenlök
4-6 svarta oliver, med eller utan kärna
10 st soltorkade tomater
8 st basilikablad, färsk
2 dl crème fraîche
2 ½ dl matlagningsgrädde
1 tsk whisky
salt
paprikapulver
vitpeppar

 

tagliatelle
sallad

 

Skala och finhacka schalottenlöken, skär tomaterna i mindre bitar, kärna ur oliverna och skär dem i mindre bitar. Skär kycklingen i mindre bitar, stek dem i olja i en stekpanna, tills de är genomstekt och har fått lite färg. Salta och peppra efter smak. Tillsätt löken, tomaterna och oliverna och stek med kycklingen någon minut. Tillsätt grädde och crème fraîche, whisky och finhackad basilika. Låt koka upp och koka på svag värme 5 minuter. Servera till tagliatelle och en blandad sallad.


RSS 2.0