Hurtbulle

1 st limpa
2 dl fiberrika havregryn
5 dl vetemjöl (fiberrikare mjöl går också att använda)
1 dl krossade linfrön/solrosfrön/pumpakärnor eller melonkärnor funkar också
1 dl russin/torkade tranbär/aprikoser/fikon eller annan torkad frukt
1 dl grovhackade hasselnötter/paranötter/mandlar/valnötter eller andra nötter
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl mild naturell yoghurt (fil eller turkisk yoghurt funkar också)
½ dl flytande honung (sirap funkar också)
½ dl lingonsylt/äppelmos
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torka ingredienser med varandra i en bunke. Rör i yoghurt, honung och sylt. Klicka ner smeten i en smord avlång bakform rymd ca 1 ½ liter (sockerkaksform funkar också). Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Stjälp upp limpan och låt den svalna under en bakduk. Serveras med smör och ev en skiva ost.
Knäckig äppelpaj

Recept ur Buffé nr 8 2013 (ICA)
6 port
- 150 g smör
- 2 dl råsocker
- 1/2 dl ljus sirap
- 1/2 dl vispgrädde
- 3 dl havregryn
- 1 1/2 dl vetemjöl
- 1/2 tsk bakpulver
- 1 tsk flingsalt
- 600 g äpplen
- Sätt ugnen på 200°C.
- Smält smöret i en kastrull tillsammans med råsocker, sirap och vispgrädde.
- Ta från värmen och blanda ner havregryn, vetemjöl, bakpulver och flingsalt.
- Dela, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg dem i en smord pajform.
- Fördela smeten över.
- Grädda i ugnen ca 30 minuter, tills pajen är gyllenbrun och knäckig. Servera med grädde eller vaniljsås.