Trattkantarellsoppa

4 port
8-10 dl trattkantareller
2-3 st schalottenlökar
smör till stekning
0.5–1 dl portvin
5 dl grönsaksbuljong
3 dl vispgrädde
1 msk japansk soja, helst tamari
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
2-3 st schalottenlökar
smör till stekning
0.5–1 dl portvin
5 dl grönsaksbuljong
3 dl vispgrädde
1 msk japansk soja, helst tamari
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
Timjankvist till garnering
Blötlägg torkade kantareller i minst 30 minuter men använd helst färsk.Om du använder torkad svamp så minska mängden till 2 dl. Skala och hacka löken fint. Stek kantarellerna på hög värme i lite smör så att vätskan kokar bort. Lägg i en smörklick, tillsätt löken och fräs alltsammans på fortsatt hög värme tills löken är genomskinlig. Häll i portvin (se upp, portvinet kan antändas – det kan gå snabbt!) och rör om. Tillsätt buljong, grädde och soja och rör om igen. Koka upp din kantarellsoppa under omrörning, sänk värmen och låt sjuda i 10–15 minuter. Mixa soppan och smaka av med salt och peppar och kanske lite mer portvin.Lägg en timjankvist över din kantarellsoppa och peppra ev. lite med nymalen svartpeppar innan du serverar.
Kommentarer
Trackback