Citrontarte

Ca. 8 bitar.
Pajskal
3 dl vetemjöl
3 msk socker
½ msk vaniljsocker
175 g rumsvarmt smör
Fyllning
3 msk socker
½ msk vaniljsocker
175 g rumsvarmt smör
Fyllning
2 st zest (skal) av citroner
2 st citroner, saften av
4 st ägg
2 dl socker
5 msk vetemjöl
Florsocker till garnering
2 st citroner, saften av
4 st ägg
2 dl socker
5 msk vetemjöl
Florsocker till garnering
Värm ugnen till 175 grader. Mät upp mjöl, socker och vaniljsocker i en matberedare (helst) eller i en skål. Lägg i smöret i små klickar och arbeta snabbt ihop degen. Den ska inte vila så tryck ut degen i en pajform med lätt mjölade fingrar. Förgrädda pajskalet i 15 minuter.
Riv citronskalet och pressa citronsaften. Mät upp motsvarande 10 msk citronsaft. Vispa ägg och socker rejält pösigt. Tillsätt vetemjöl, pressad citronsaft och citronskalet. Häll sedan fyllningen ovanpå det förgräddade pajskalet och grädda i ytterligare 20-25 minuter. Citronkrämen ska fortfarande vara lite lös när kakan tas ut ur ugnen. Låt kakan kallna och sikta sedan över ganska mycket florsocker före servering och skär i bitar, servera med lättvispad grädde.
Kommentarer
Trackback