Kebabspett med sursöta morötter och en kall vitlökssås
4 port
Köttfärsspett:
600 g nötfärs
½ gul lök
1 dl ströbröd
1 ägg
1½ tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
½ tsk chilipulver
Salt, peppar
Morötter:
400 - 450 g morötter
1 dl olivolja
½ dl vitvinsvinäger
3 - 4 msk honung
Hackad persilja
Salt, peppar
Kall vitlökssås:
2 dl matlagningsyoghurt
½ dl majonnäs
1-2 st vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 tsk vitvinsvinäger
½ msk flytande honung
salt & peppar
Blanda ihop alla ingredienser till såsen, smaka av och tillsätt mer av något om du tycker det behövs. Ställ kallt till servering.
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda färsen med finhackad lök, ströbröd, ägg och kryddor. Låt stå i kylskåpet 20 - 30 min medan morötterna görs i ordning.
Skala och skiva morötterna. Koka dem några minuter i lättsaltat vatten några minuter, de ska inte bli helt mjuka.
Häll av vattnet och lägg dem i en skål. Vispa ihop olja, vinäger, honung och kryddor. Häll dressingen över de varma morötterna, rör om väl och låt svalna.
Sätt färsen runt spett som avlånga korvar (8 st). Lägg dem på aluminiumfolie i en långpanna. Sätt in dem i ugnen och stek dem ca 10 min, beroende på tjocklek.
Servera med morötterna, ett gott bröd och en kall vitlökssås.
Kommentarer
Trackback