Per Morbergs Blåbärsmoussetårta med mandelbotten

 
 
Mandelbotten
300 g mandelmassa 
1 st ägg 
1 st äggula 
Smör att smörja formen 
 

Blåbärsmousse
4 st gelatinblad 
4 dl vispgrädde 
3 msk florsocker 
300 g frysta blåbär, halvtinade
 
 
Till garnering
färska blåbär 
vispgrädde 
mandelspån, rostade 
florsocker
 
 

Sätt ugnen på 180 grader.

 

Mandelbotten
Riv ner mandelmassan grovt i en bunke. 
Tillsätt ägget och äggulan och blanda till en jämn smet. Smörj en pajform med löstagbar botten, cirka 24 cm i diameter, och bred ut smeten jämnt i den. Grädda tårtbottnen i cirka 15 minuter, eller tills den har stelnat. Låt svalna en aning och ställ sedan in formen i kylskåpet.

 

Blåbärsmousse
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. 
Vispa grädde och florsocker, men inte för hårt. Lyft upp gelatinbladen och smält dem försiktigt i en liten kastrull med några matskedar av grädden. Vänd snabbt ner gelatinet och bären i grädden. Blanda noggrant men varsamt.

 

Ta fram mandelbottnen ur kylen och lossa den försiktigt med hjälp av en tunn kniv. Lyft upp den, lägg den på ett fat och fördela blåbärsmoussen jämnt ovanpå. Låt tårtan stå i kylskåpet i några timmar innan servering, så att blåbärsmoussetårtan får sin rätta konsistens. 

Garnera din moussetårta med färska blåbär, vispad grädde och mandelspån. Pudra över florsocker och servera.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0