Sprödstekt laxfilé med västerbottenost
Himmelskt! Receptet är från Hemmets bästa bjudrätter.
4 port
4 portionsbitar laxfilé, 500-600 g
2 msk vetemjöl
½ tsk salt
2 krm vitpeppar
1 ägg
100 g västerbottenost eller annan stark ost ex. Kvibille Svecia
2 msk smör
1 msk matolja
Sås:
500 g räkor med skal
2 dl crème fraiche
1 dl hollandaisesås
1 msk finhackad dill
Garnering:
80 g röd stenbitsrom
1 lime i klyftor
Servering:
pressad potatis
wokade salladsärter
paprikastrimlor
Blanda mjöl, salt och peppar i en djup tallrik. Vispa upp ägget med en gaffel i en djup tallrik. Riv osten, lägg över i en djup tallrik. Totalt ska du nu har tre djupa tallrikar med mjölblandning i en, uppvispat ägg i en annan och riven ost i den tredje. Vänd den upptinade laxen först i mjölblandningen sedan i det uppvispade ägg och sist i den rivna osten. Låt fisken stå kallt en stund.
Skala och hacka räkorna grovt. Blanda dem med resten av ingredienserna till såsen. Smaka av med salt och peppar. Förvara såsen kallt till servering.
Hetta upp smör och olja i en stekpanna och stek laxen på låg värme 3-4 min på varje sida. Garnera med rom och lime.