Räkor och avokado med en gammeldags Marie Rose-sås

 

Detta recept är från Jamie’s Matrevolution – Jamie Oliver

 

6 port
3-6 st mogna avokado
3-6 askar krasse
Vetemjöl
660 g skalade räkor
Olivolja
6 vitlöksklyftor
3 tsk paprikapulver, rågade
Extra jungfruolja

 

Marie Rose-såsen:
12 msk majonnäs
6 tsk tomatketchup
3 tsk worcestershiresås
3 tsk whisky
3 citroner
Flingsalt
Svartpeppar

 

Skär försiktigt runt avokadon tills du når kärnan, låt sedan kniven glida runt hela kärnan. Vrid varsamt de båda halvorna åt var sitt håll och ta isär dem. Ta försiktigt ur kärnan och släng den, skala sedan avokadon och släng även skalet. Klipp krassen.
Släng ner en näve mjöl eller två i en skål. Lägg räkorna i mjölet och vänd dem tills de är helt täckta av mjöl.

 

Börja nu med såsen: blanda majonnäs, ketchup, en liten skvätt worcestershiresås samt spriten i en bunke. Dela citronen på mitten och pressa saften från den ena halvan i såsen. Smaka av och tillsätt en aning mer salt, peppar eller citronsaft om du tycker att det behövs.

 

Ta fram en stor stekpanna och sätt den på hög värme. När pannan är het, tillsätt 2 rejäla skvättar olivolja. Slå och bryt sönder vitlöksklyftorna med handen, lägg dem i stekpannan och tillsätt därefter genast de mjöliga räkorna. Vänd dem så att de täcks helt av den heta oljan. Räkna till tio, tillsätt sedan en nypa salt och peppar samt paprikapulver, som ger både smak och färg. Vänd räkorna ofta och försök att få dem att ligga i ett lager så att de får jämn stekyta, efter 3-4 minuter bör de vara knaperstekta och ha fått fin färg.

 

Lägg upp avokadohalvorna på varsin tallrik. Strö krasse över avokadorna och lägg upp räkorna bredvid. Ringla ett par generösa skedar Marie Rose-sås över avokadorna. Avsluta med att ringla extra jungfruolja och pudra lite paprikapulver över. Servera med citronklyftorna, så att man kan pressa citron över vid bordet. Ljuvligt!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0