Kardemummalängder med kanelfyllning

 

 

3-4 st
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1-1½ dl strösocker
2 tsk malen kardemumma
1 ägg
1 ½ liter vetemjöl
Fyllning:
100 g smör
3/4 dl strösocker
1 msk malen kanel

 

Smält smöret i en kastrull, häll på mjölken och ljumma till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke, rör ut den med lite av degspadet. Häll i resten av degspadet. Tillsätt salt, socker, malen kardemumma, uppvispat ägg och drygt hälften av mjölet. Arbeta degen blank, pösig och smidig. Tillsätt resten av mjölet efter hand. Spar något till utbakningen. Degen är färdig när den släpper bunkens kanter. Strö på lite mjöl, jäs den övertäckt 30-40 min.

 

 

Jäsningen klar

 

Ta upp degen på bakbordet och knåda den, dela den i 3-4 delar, kavla ut varje del till en rektangulär kaka ca 20-35 cm.
Gör nu fyllningen: Blanda rumsvarmt smör, socker och kanel till en jämn kräm, bred på de rektangulära kakorna och rulla ihop dem, jag föredrar från kortsidan men det går vilket som.
Lägg rullen på plåt med bakplåtspapper och klipp jack i rullen, inte ända ner rullen ska fortfarande hålla ihop. Lägg sedan flikarna antingen växelvis åt höger och vänster eller växelvis åt höger, mitten och vänster. Låt längderna jäsa övertäckt till knappt dubbel storlek. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15-20 min.

 

Innan gräddningen

Efter gräddning


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0