Moussaka

 
 

4 port

2 st auberginer
vetemjöl
olivolja

 

500 g köttfärs
smör
1 stor gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
1 dl chilisås
½ dl ketchup
½ dl vatten
7-8 cocktailtomater, i mindre bitar
1 tsk salt
vitpeppar
svartpeppar
torkad basilika

 

25 g smör
½ dl vetemjöl
1 ½ dl grädde
salt och vitpeppar

 

1-2 dl riven ost

 

Skölj och skiva aubergine i 1cm tjocka skivor, ta bort blasten. Vänd skivorna i vetemjöl och stek dem sedan i en het stekpanna rikligt med olivolja. Auberginerna suger åt sig oljan fort, så häll på lite olja då och då. Stek dem mjuka och lägg åt sidan.

 

Gör sedan köttfärssåsen, stek köttfärs i en stekpanna med en klick smör. Tillsätt hackad gul lök och pressad vitlök. Stek någon minut och tillsätt sedan chilisås, ketchup, tomaterna i mindre bitar och vatten. Låt koka upp och salta och peppra sedan efter smak. Ställ åt sidan.

 

Gör sedan vitsåsen, smält smör i en kastrull, rör i mjölet och tillsätt sedan grädden lite i taget. Rör hela tiden och se till att få bort ev. klumpar. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.

 

Varva sedan köttfärssås, auberginer och vitsås i en ugnssäker form. Strö över riven ost och gratinera i 225 grader varm ugn ca 15-20 min eller tills moussakan fått färg.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0