Kalvstek med timjan- & rödvinssås

 
 

4-6 port
1 kg benfri kalvstek (fläsk, nöt och vilt går också bra)
1 tsk salt
2 tsk torkad timjan
2-3 msk rödvin

 

2 dl steksky
1 msk kalvfond
2 dl grädde
1 msk svartvinbärsgelé
salt och vitpeppar
1 msk hackad färsk timjan

 

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg steken i en ugnssäker form och krydda den runt om med salt och timjan. Lägg en klick smör över. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i stekens tjockaste del.
Stek i nedre delen av ugnen tills termometern visar 65-70 grader (vid kalv), ca 1 timme. Häll på någon matsked vin då och då. Ta ut steken, täck över med folie och låt den vila medan såsen kokar. Sila stekskyn och låt koka upp i en kastrull med lite mer vin, ca 1 dl. Häll på kalvfond, grädde och svartvinbärsgelé. Låt såsen koka ihop och smaka av med salt, peppar och färsk timjan.
Skiva upp köttet och häll på såsen, servera med rostade rotfrukter/grönsaker.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0