Boeuf Bourgignon - Burgundisk gryta

1 knippe timjan
svålen från fläsket
3 vitlöksklyftor hackade
1 burk tomater, hela
2 morötter i grova stavar
4 msk tomatpuré
10–15 schalottenlökar
200 g rökt sidfläsk, skuret i bitar
10–15 champinjoner, halverade
3-4 dl rött vin
salt
svartpeppar
Häll på mera rött vin tills det står lite under köttet i grytan och låt sen grytan sjuda under lock i ca två timmar.
Det går inte att säga nån exakt tid (2-2 ½ h), allt beror på köttets kvalitet eller egenskaper, man får känna efter, det ska va mjukt och nästan falla isär, det är en sak man lär sig med åren.
Under tiden grytan går, stek först fläskbitarna och tillsätt sen champinjoner, lök och morot, stek tills de fått fin färg. Tillsätt ev en skvätt vatten så att löken ångar klart.
När köttet känns klart, tillsätter man sidfläsket, champinjonerna, morot och schalottenlöken, stänger av plattan eller lågan under grytan och låter den stå i 5 – 10 minuter. Har man elplatta ställer man grytan åt sidan så den inte fortsätter koka.
Baconröra till pasta

Mjölkchoklad pannacotta

Kycklingsås med både jord- och cashewnötter

Tobleroneparfait med halloncoulis

Smält toblerone i mikro eller vattenbad. Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa grädden hårt och vänd ner i äggsmeten. Blanda ner ca en tredjedel av ägg- och gräddsmeten i den smälta chokladen och rör det slätt. Häll sedan ner chokladsmeten i resten av ägg- och gräddsmeten. Klä en 1-liters form med plastfolie och häll i smeten. Frys i minst 4 timmar. Ta ut parfaiten och ställ i kylen i 30 minuter så att den mjuknar något. Stjälp upp den och skär den i skivor. Tina hallonen och mixa dem med stavmixer eller mosa dem med en slev. Passera dem genom att trycka med en slickepott genom en sil. Rör sedan ner socker efter smak. Servera parfaiten med coulisen, antingen som en spegel under en skiva parfait, lite slarvigt ringlad över eller bara i en skål så att gästerna får välja om de vill ha.
Chokladkola med lakrits

Inspirerad av Lisa Lemkes recept Chokladkola med lakrits. Hon använde sig utav krossad turkisk peppar. Men eftersom jag inte hade det så använde jag mig utav mjuk lakrits i form av stänger som jag klippte i mindre bitar.
ca 50 st kolor
25 g smör
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl grädde
2 msk honung
2 msk ljus sirap
½ tsk salt
150 g mörk choklad
50 g lakritsstänger i små bitar eller turkisk peppar, krossad
Blanda smör, socker, grädde, sirap, honung och salt i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Rör om då och då under tiden. Låt koka på svag värme och gör kulprovet för att kolla av att kolan är färdig, droppa lite kolasmet i ett glas med kallt vatten, när du kan rulla en kula utav kolasmeten är kolan klar. Ta kastrullen bort från värmen och bryt ner chokladen i kolasmeten och rör tills chokladen smält, rör även ner lakritsen nu. Häll smeten i en smord form och ställ kallt. Klipp eller skär sedan bitar av den färdiga kolan, förvara svalt.
Smeten blir lätt lite grynig, och när den stelnat påminner den mer om fudge än om kola men den är riktigt god.
Fläskfilé med coleslaw, tomatsalsa och avokadosallad

4 port
600 g fläskfilé
1 dl BBQ-sås
2 st tomater
100 g grillad paprika
0.5 st chili
0.5 st gul lök
200 g vitkål
0.5 st vitlöksklyfta
1 dl yoghurt
1 st avokado
1 dl kokta blandade bönor
1 st salladslök
1 st citron
olivolja
salt och peppar
1. Sätt ugnen på 230 grader.
2. Putsa fläskfilén och gnid in den med hälften av BBQ-såsen, salta och peppra. Ställ in i ugnen i 5 min – ta ut och pensla på resten av såsen, ställ in i ugnen ytterligare 5 min.
3. Sänk sedan till ugnsvärmen till 150 grader och stek köttet tills innertemperaturen är ca 70 grader.
4. Skär ner tomaterna i grova bitar och lägg i en bunke. Finhacka paprikan och löken blanda med tomaten och smaka av med citron, olivolja och salt.
5. Strimla vitkålen tunt, finhacka vitlöken och blanda med kålen och yoghurt. Smaka av med salt.
6. Skär ner salladslöken och chili fint och avokadon i stora bitar, blanda med olivolja, citron, salt och bönorna.
Mjuk pepparkaka med banan, apelsin och lingonsylt

2 ägg
2 dl strösocker
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen nejlika
75 g smör
1 mosad banan
saften från 1 apelsin
½ dl lingonsylt
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt, blanda mjöl, bakpulver och kryddor. Smält smöret, mosa banan, halvera apelsinen. Blanda ner i mjölblandningen i äggsmeten. Häll i det smälta smöret, lingonsylt, den mosade bananen och pressa apelsinsaft ner i smeten. Blanda allt. Häll ner blandningen i en smord och bröad form. Ställ in i ugnen i ca 40 minuter.