Falafel

 
 
Falafelbollar:
3 dl kikärtor
2 vitlöksklyftor
1 liten lök, gul eller röd
5-10 cm purjolök
½ dl persilja
½ dl färsk mynta eller koriander
1 msk vetemjöl
1 tsk salt
½ tsk bakpulver
2 msk vatten
1 krm kajennpeppar
1 tsk spiskummin
2 krm kanel
ev. 1 ägg (för att det ska binda bättre)
ev 1 dl sesamfrö till panering
matolja att fritera/steka i
 
 
Blötlägg kikärtorna över natten. Du ska inte koka kikärtorna. De ska bara blötläggas – alltså funkar inte kikärtor på burk från affären. (det funkar för jag har använt kikärtor på burk - men smeten blir väldigt lös dessvärre). Skölj sedan av dem och mixa med allt utom kryddorna och sesamfröna. Kör allt till en ganska stadig smet. Klicka ev. i ett ägg ifall det inte binder. Kikärterna ska helst inte bli helt mosade. Blanda sedan i alla kryddorna. Låt stå i kyl i någon timma eller gärna över natten. Forma smeten till små bollar och vänd dem eventuellt i sesamfrö. Värm matoljan i en kastrull. Fritera bollarna tills de blir gyllenbruna. Eller stek biffarna i olja i inte alltför het panna. Alternativt lägg dem i en smord ugnsfast form i 225 grader i 15 minuter.
 
 
Servera falafelen i bröd ex. proteinbröd (se recept nedan) med sallad, tomatsalsa (se recept nedan) och vitlöksmajonnäs (se recept nedan). 
 
 
Tomatsalsa:
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk tomatkross
2 tsk vinäger
1 tsk socker
½ tsk salt
½ krm cayennepeppar
 
 
Hacka lök och vitlök. Fräs upp löken med lite olja i en tjockbottnad kastrull. Häll i tomatkross. Tillsätt vinäger och socker och låt salsan koka ihop till ganska fast konsistens. Tillsätt salt och cayennepeppar eller annan chilikrydda efter smak.
 
 
Vitlöksmajonnäs:
1 dl mjölk
2 dl naturell olja
½ msk senap
1 tsk citronjuice
1 tsk vinäger
vitpeppar och salt
2-3 vitlöksklyftor
 
 
 
Man använder sig av en stor bunke och en stavmixer, häller i senap, vinäger och citron. Därefter mjölk. Sen börjar man mixa med stavmixern och häller oljan längs mixerns hals och ner i bunken. Då skär det inte sig utan blandas direkt! Peppra och salta och ställ sedan i kylen över natten.
 
 
 
Proteinpasta/bröd:
4 ägg
125 g philadelphia
0,5 dl fiberhusk eller pofiber


Blanda ihop alla ingredienser snabbt och bred sedan ut på en pappersklädd bakplåt. Lägg ett papper över smeten och tryck ut så det blit jämnt. Grädda på 150 grader i ungefär 10-15 minuter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0