Hasselnötsbröd

2 st stora bröd
 
 
1 pkt färsk jäst
8 dl vatten
3 dl havregryn
2 dl hasselnötter
12-14 dl manitoba cream eller vetemjöl
1 nypa salt
 
 
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt salt, blanda i havregrynen och ca hälften av mjölet och låt jäsa över natten i kylskåpet. Hacka hasselnötterna grovt, gärna så att de blir halverade. Rosta dem i en het, torr stekpanna tills de får fin färg. Tillsätt nötterna i degen och arbeta in resten av mjölet. Arbeta degen i maskin i ca 15 min. Forma två stycken bröd och låt jäsa på plåt med bakplåtspapper i ca 30 min. Grädda på 225 grader i ca 40 min. 
 

Spagetti med kräftstjärtar

2 port                       Ur MåBra nr 1 2011
 

100 g spagetti, ev. glutenfri
200 g skivade champinjoner
1 liten hackad rödlök
1 liten skivad vitlöksklyfta
½ strimlad röd chili
½ msk olivolja
½ dl vitt matlagningsvin
1 msk skaldjursfond
1 dl lättgrädde, max 7 %, ev. låglaktos
150 g halverade sockerärter
1 burk kräftstjärtar, 170 g
salt, peppar och finhackad dill

 

Servera med en grönsallad och citron.

 

Koka spagettin. Fräs svamp, lök, vitlök och chili i oljan. Tillsätt vin, fond och grädde och låt puttra ett par min. Lägg ner sockerärterna och sjud 2 min till. Vänd ner kräftstjärtarna och låt dem bli varma utan att koka. Smaka av med salt, peppar och dill. Blanda med spagettin.


RSS 2.0