Rulltårta med nutella

 
 
Ca. 10 bitar bakelse
 
 
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl (2 dl motsvarar 120 g)
1 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk eller vatten
 
 
Fyllning och garnering:
2 dl nutella
2 bananer, skivade
1 dubbeldaim, krossad eller hackad i mindre bitar
3 dl vispgrädde, vispad
 
 
Sätt ugnen på 250˚C.
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna 30x40 cm (för 20 bitar). Smörj det med lite matfett.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner det i äggsmeten. Rör ner vätskan.
Bred ut smeten jämnt i långpannan. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.
Strö lite strösocker jämnt över kakan. Stjälp upp den på ett bakplåtspapper på galler. Dra försiktigt bort papperet som kakan gräddats på. Ett tips är att droppa lite vatten över papperet som kakan gräddats på och sedan försiktigt dra bort det. Låt svalna.
Bred nutella över kakan och rulla ihop rulltårtan. Låt stå kallt framtill servering. Servera därefter med vispad grädde, hackad daim och skivad banan.
 
 
 
 
 
 

Trattkantarellsoppa

 
4 port
 
 
8-10 dl trattkantareller 
2-3 st schalottenlökar 
smör till stekning 
0.5–1 dl portvin 
5 dl grönsaksbuljong 
3 dl vispgrädde 
1 msk japansk soja, helst tamari 
Salt, efter smak 
Peppar, efter smak 
 
Timjankvist till garnering
 
 

Blötlägg torkade kantareller i minst 30 minuter men använd helst färsk.Om du använder torkad svamp så minska mängden till 2 dl. Skala och hacka löken fint. Stek kantarellerna på hög värme i lite smör så att vätskan kokar bort. Lägg i en smörklick, tillsätt löken och fräs alltsammans på fortsatt hög värme tills löken är genomskinlig. Häll i portvin (se upp, portvinet kan antändas – det kan gå snabbt!) och rör om. Tillsätt buljong, grädde och soja och rör om igen. Koka upp din kantarellsoppa under omrörning, sänk värmen och låt sjuda i 10–15 minuter. Mixa soppan och smaka av med salt och peppar och kanske lite mer portvin.Lägg en timjankvist över din kantarellsoppa och peppra ev. lite med nymalen svartpeppar innan du serverar.


Citrontarte

 
 
 Ca. 8 bitar.
Pajskal
3 dl vetemjöl 
3 msk socker 
½ msk vaniljsocker 
175 g rumsvarmt smör 
Fyllning
2 st zest (skal) av citroner 
2 st citroner, saften av 
4 st ägg 
2 dl socker 
5 msk vetemjöl 
Florsocker till garnering 
 


Värm ugnen till 175 grader.
Mät upp mjöl, socker och vaniljsocker i en matberedare (helst) eller i en skål. Lägg i smöret i små klickar och arbeta snabbt ihop degen. Den ska inte vila så tryck ut degen i en pajform med lätt mjölade fingrar. Förgrädda pajskalet i 15 minuter.

Riv citronskalet och pressa citronsaften. Mät upp motsvarande 10 msk citronsaft. Vispa ägg och socker rejält pösigt. Tillsätt vetemjöl, pressad citronsaft och citronskalet. Häll sedan fyllningen ovanpå det förgräddade pajskalet och grädda i ytterligare 20-25 minuter. Citronkrämen ska fortfarande vara lite lös när kakan tas ut ur ugnen. Låt kakan kallna och sikta sedan över ganska mycket florsocker före servering och skär i bitar, servera med lättvispad grädde.


Randig chokladpannacotta

 
 

Vit chokladpannacotta

1 ½ gelatinblad

50 g vit choklad

2 ½ dl grädde

½ tsk vaniljsocker

 

Ljus chokladpannacotta

1 ½ gelatinblad
75 g mörk choklad
2 ½ dl grädde

 

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Riv eller hacka chokladen.
Låt grädden koka upp och ta sedan av från plattan, häll i choklad, rör om och låt smälta.
Krama ur gelatinbladen ordentligt och vispa ner.
Häll upp den ljusa chokladpannacottan i botten på fyra glas, ställ i frysen 5-15 minuter eller tills lagret har bildat en hinna, häll sedan på en lager med den vita chokladpannacottan. Rör om i kastrullerna mellan varven och kom ihåg att dom inte ska stå på varm platta.
När du tömt kastrullerna kan du placera pannacottan i kylen låt stå minst 2 timmar innan servering. Dekorera med hallon och pudra över florsocker.


RSS 2.0