Chokladkaka med philadelphiatäcke & hallon

ca 20-25 bitar

 

300 g mörk choklad (gärna 70%)
200 g smör
2 dl strösocker
4 ägg
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker

 

Smörj och mjöla en ugnsform 20 x 30 cm. Smält choklad + smör i vattenbad eller i micron. Kör du den i micron så rör om ofta så det inte bränns. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Rör ner chokladen och tillsätt mjöl och vaniljsocker.

 

200 g färskost (ex. Philadelphiaost)
½ dl strösocker
1 ägg
1 msk vetemjöl
2 dl hallon

 

Vispa ihop färskost, socker, ägg och mjöl. Häll först chokladsmeten i formen, sedan färskostkrämen ovanpå. Dra med en kniv försiktigt i smeten så kakan blir marmorerad. Tryck försiktigt ner hallonen över hela ytan. Grädda i ugnen ca 20 min i 175 grader. Låt kallna och skär sedan lagom stora bitar.


Per explotion curd

 

Recept från: Per Morberg

 


4 port

 

Lemon curd:
3 st citroner
3-4 dl strösocker
150 g smör, ca
6 st ägg

 

Tillbehör:
Färska hallon
8 st digestivekex, ca
2 dl vispad grädde, ca
Citronmeliss

 

Lemon curd:

Använd ekologiska citroner, tvätta dem. Riv på fina sidan på rivjärnet och inte så långt in på vitan (då blir det för beskt). Pressa saften ur citronerna i en kastrull. Häll i strösocker, smör och äggen. Vispa i kastrullen. Koka ca 6 minuter. Rör hela tiden. Häll i glasburk och låt svalna.

 


Vid servering, ta 4 glas. Smula ned 2 kex i varje glas.
Häll över lemoncurden, hallonen och vispgrädden. Lägg på en liten citronmeliss på toppen.


Medelhavskyckling med varma rotfrukter/grönsaker och vitlökssås

 

4 port


2-3 kycklingfiléer
Olivolja
Rosmarin
Flingsalt
Örtsalt
Svartpeppar
Oliver, 20-25 st
Paprika 1 st
Morot 2 st
Potatis 3 st
Rödlök 1 st

 

Vitlökssås:
2 dl crème fraiche
½ dl majonnäs
2 st pressade vitlöksklyftor
salt och peppar
olivolja 2 tsk
vinäger 1 krm

 

Sätt ugnen på 225 grader. Skär kycklingen i lämpligt stora bitar, ca 2-3 bitar av varje filé. Stek dem så de får fin färg, salta och peppar. Skölj, skala och dela morot, lök och potatis i lämpliga bitar/klyftor. Skölj och skär paprikan i strimlor. Olja in en stor långpanna, lägg alla grönsaker och oliver i den, salta och krydda med rosmarin, tillaga grönsakerna i ca 20 min. Ta ut långpannan och lägg kycklingen runt om grönsakerna, ringla mer olivolja över. Tillaga i ugn ca 20 min eller tills kycklingen är färdig. Gör under tiden vitlökssåsen, blanda alla ingredienser till den och smaka av.


Fyllda paprikor med indiskt sting serverat med en tomat- & bönsalsa

 

4 port

 

5-6 paprikor
500 g köttfärs
smör
2 vitlöksklyftor
1 röd lök
1 tsk salt
1 ½ tsk curry
1 tsk spiskummin
1 tsk garam masala
½ dl chilisås
½ tsk soya
riven ost

 

Sätt ugnen på 200 grader.
Skölj paprikorna och skär av toppen av paprikan behåll eller ta bort knoppen, gröp ur och spara taket till senare. Ställ paprikorna i en ugnssäker form, om formen är för stor och paprikorna lätt tippar, knövla ihop bollar/bitar av alumniumfolie och lägg runt paprikorna som stöd. Skala och finhacka rödlöken, skala vitlöken. Lägg en klick smör i en varm stekpanna, häll ner löken och pressa ner vitlöken. Stek någon minut och lägg sedan över i en skål. Lägg i en klick smör i stekpannan och stek köttfärsen och blanda i den stekta löken. Krydda och salta färsen. Blanda ner chilisås och soya och låt puttra några minuter. Riv ost under tiden, och fyll sedan paprikorna med färsfyllningen och strö över riven ost. Lägg på taket och sätt in i ugnen i 30-35 min. Servera med tomat- & bönsalsa som du finner receptet på här nedan.

 

 

 

12 körsbärstomater
½ rödlök
1 liten burk (200g) kidneybönor
citronsaft
olivolja
flingsalt

 

Skala och finhacka rödlöken, skölj och hacka tomaterna fint, skölj bönorna och låt rinna av. Lägg allt i en skål och ringla över olivolja, citronsaft och strö lite flingsalt över, blanda och smaka av. Tillsätt mer utav något om du känner för det.


Citron- och salviafylld kycklingfilé och medelhavssallad

 

Recept av Ola Lauritzon & Ulrika Davidsson ur GI Gourmet.
Otroligt gott!

 

4 port

 

Kyckling:
4 st kycklingfiléer
Salt, efter smak
Svartpeppar, efter smak
50 g färskost med vitlök och örter
0.5 kruka färsk salvia
Tandpetare
1 msk smör eller olivolja
0.5 st citron, rivet skal och saft

 

Medelhavssallad:
1 st squash
1 st aubergine
2 st vitlöksklyftor
2 msk olivolja
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
50 g ruccola
8 skivor lufttorkad skinka
0.5 st citron, rivet skal och saft
0.5 kruka salvia
25 g rostade pinjenötter

 

1. Kyckling
Sätt ugnen på 200 grader.
2. Banka ut kycklingfiléerna så att de blir platta, ca 1 cm.
3. Strö över salt och peppar.
4. Fördela osten på filéerna och lägg salviablad över.
5. Rulla ihop kycklingfiléerna och fäst med tandpetare.
6. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn rullarna runtom i några minuter.
7. Lägg rullarna på en ugnsplåt.
8. Strö citronskal över rullarna och pressa citronsaft över.
9. Sätt in i ugnen i 20 minuter.

 

10. Sallad
Skär squash och aubergine i skivor på längden.
11. Skala och finhacka vitlök.
12. Hetta upp en stekpanna med olja och stek squash- och aubergineskivorna i någon minut på varje sida.
13. Strö på salt, peppar och hackad vitlök.
14. Lägg den lufttorkade skinkan på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
15. Sätt in i ugnen 5–10 minuter på 175 grader.
16. Låt vila på plåten en stund.
17. Lägg upp skivorna på ett fat med ruccola och pressa citronsaft över.
18. Blanda ner skinkan i salladen.
19. Vid servering
Toppa allt med salviablad, citronskal och rostade pinjenötter.


Smala scones

 

ca 8 st små

 

1 dl havregryn
2 ½ dl vetemjöl
1 msk råsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
2 krm salt
½ dl kesella
1 ½ dl lätt youghurt

 

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt kesella och yoghurt och rör snabbt ihop till en deg. Knåda inte, då blir brödet segt. Dela degen i 8 bitar och platta ut till runda kakor på bakplåtspapper. Strö ev. över solrosfrön eller vallmofrön. Grädda ca 10 min mitt i ugnen. Ät tillsammans med smör, ost och marmelad.


Helstekt fläskfilé med whiskysås

 

Så himla gott! En gång marinerade vi köttet i soya, vitlök, sweet chilisås, lite vatten, salt och peppar i ett dygn innan vi stekte köttet. Men det är väl en smaksak. Annars brukar vi krydda med salt, peppar och torkad timjan.

 

4 port

 

600 gram  fläskfilé(er) smör salt och peppar

Whiskysås: 2 st  Schalottenlök(ar) smör 4 msk  whisky 3 msk  kalvfond, koncentrerad 3 dl  vatten 1 dl  grädde

Tillbehör: 800 gram  potatis(ar) 1,5 dl  mjölk 2 msk  smör 1 dl  örtkryddor, färska, finhackade, t ex persilja och timjan salt och peppar

Ljumna tomater: 16 st  cocktailtomat(er), gärna på kvist 4 msk  olivolja 1 st  vitlöksklyfta(or) timjan, några kvistar färsk salt svartpeppar, nymalen 0,5 tsk  socker

 

Tillagning: Putsa fläskfilén fri från hinnor och senor. Bryn köttet runtom i smör, salta och peppra rejält. Placera köttet i en ugnsfast form och stick in en köttermometer mitt i en av filéerna. Sätt på ugnen på 100 grader. Skölj tomaterna och låt dem rinna av litet. Lägg dem på samma ugnsform som köttet, ringla över lite olivolja och krydda tomaterna rikligt med salt och peppar och en gnutta socker. Skala och skiva vitlöken och lägg med tomaterna. Klipp av ett par stjälkar timjan och lägg ovanpå. Sätt in plåten med fläskfilé och tomater. Låt steka 25-30 minuter tills köttet är ca 70 grader varmt i mitten. Om köttet blir klart före de andra tillbehören kan det ligga och vila inlindad i bakplåtspapper eller folie tills det är dags för servering.

 

Potatispurén: Skala potatisen och koka den mjuk. Stöt eller pressa potatisen till ett mos. Värm upp mjölken och tillsätt till potatismoset. Tillsätt en klick smör och vispa till ett fluffigt mos med elvisp eller ballongvisp för hand. Tillsätt örterna strax innan servering. Krydda med salt och peppar. Servera till den helstekta fläskfilén, ljumna tomater samt whiskysås.


RSS 2.0