Boeuf Bourgignon - Burgundisk gryta

 
 
 
2 kg  märgpipa/högrev i 3 cm kuber
1 knippe timjan
svålen från fläsket
3  vitlöksklyftor hackade
1 burk  tomater, hela
2  morötter i grova stavar
4 msk tomatpuré
10–15  schalottenlökar
200 g rökt sidfläsk, skuret i bitar
10–15  champinjoner, halverade
3-4 dl rött vin
salt
svartpeppar
 
 
Bryn köttet och häll över i grytan tillsammans med färsk eller torkad timjan och den rökta fläsksvålen, tillsätt vitlök och rör om nån minut, tillsätt tomatpuré och rör om, häll i tomaterna, deglacera stekpannan där köttet brynts med ett glas rött vin och häll i grytan.

Häll på mera rött vin tills det står lite under köttet i grytan och låt sen grytan sjuda under lock i ca två timmar.
Det går inte att säga nån exakt tid (2-2 ½ h), allt beror på köttets kvalitet eller egenskaper, man får känna efter, det ska va mjukt och nästan falla isär, det är en sak man lär sig med åren.

Under tiden grytan går, stek först fläskbitarna och tillsätt sen champinjoner, lök och morot, stek tills de fått fin färg. Tillsätt ev en skvätt vatten så att löken ångar klart.

När köttet känns klart, tillsätter man sidfläsket, champinjonerna, morot och schalottenlöken, stänger av plattan eller lågan under grytan och låter den stå i 5 – 10 minuter. Har man elplatta ställer man grytan åt sidan så den inte fortsätter koka.
 
Lägg upp på tallrik och servera helst med kokt potatis, men hasselbackspotatis, tagliatelle eller ris fungerar också. En sallad till är aldrig fel.

Baconröra till pasta

 
 
4 port
Denna röra går att variera i det oändliga och blir sällan sig lik.. 
 
 
1 pkt bacon
1 grön paprika
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
6 st medelstora färska champinjoner
2 ½ dl matlagningsgrädde
1 tsk sambal oelek
1 tsk soya
salt och peppar
ev. lite paprikapulver, chilipulver och cayennepeppar (om man vill ha mer hetta)
 
 
Skölj och skär paprika i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Ansa svampen och skär den i skivor. 
Värm en stekpanna och klipp ner baconet i bitar, låt steka till baconet fått färg. Tillsätt lök, pressad vitlök, svamp och paprika. Låt steka med någon minut. Häll sedan på grädden, sambal oelek och soya. Salta och krydda efter behag. Låt allt småkoka på låg värme ca 5 min. Servera till nykokt pasta och en sallad. Potatis och coleslaw är också gott till.
 
 
 
 

Mjölkchoklad pannacotta

 
4 port
 
 
3 dl vispgrädde
100 g mjölkchoklad
1 ½ st gelatinblad
ev. 3 msk strösocker
 
 
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp grädden och sockret och ta kastrullen från värmen. Låt svalna lite innan du har i chokladen. Dela chokladen i mindre bitar och lägg ner dem i den varma grädden. Rör tills chokladen smält. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i grädden och blanda väl. Häll upp i små glas och ställ kallt till servering, låt stå 3-4 timmar eller gärna över natten. 
Servera med ex. en klick lättvispad grädde och hallon.

Kycklingsås med både jord- och cashewnötter

 
 
4 port
 
 
400 g kycklingfilé
1 msk smör alt. rapsolja
1 burk sataysås eller hemmagjord sataysås
1 dl cashewnötter
½ finhackad röd chili
 
 
tillbehör:
nudlar och en blandad sallad
 
 
Skär kycklingfiléerna i mindre bitar och stek dem i fettet i en het stekpanna till de är är genomstekta. Tillsätt därefter den finhackade chilin som får steka med någon minut. Fyll på med sataysåsen och låt puttra på låg värme ca 5 min. Smaka av och tillsätt ev. lite salt eller peppar. Strö över cashewnötterna och servera med nudlar och sallad.

Tobleroneparfait med halloncoulis

 
 
175 g toblerone
3 st äggulor
½ dl strösocker
2 ½ dl vispgrädde
 
 
Halloncoulis:
3 dl hallon
strösocker efter smak
 
 

Smält toblerone i mikro eller vattenbad. Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa grädden hårt och vänd ner i äggsmeten. Blanda ner ca en tredjedel av ägg- och gräddsmeten i den smälta chokladen och rör det slätt. Häll sedan ner chokladsmeten i resten av ägg- och gräddsmeten. Klä en 1-liters form med plastfolie och häll i smeten. Frys i minst 4 timmar. Ta ut parfaiten och ställ i kylen i 30 minuter så att den mjuknar något. Stjälp upp den och skär den i skivor. Tina hallonen och mixa dem med stavmixer eller mosa dem med en slev. Passera dem genom att trycka med en slickepott genom en sil. Rör sedan ner socker efter smak. Servera parfaiten med coulisen, antingen som en spegel under en skiva parfait, lite slarvigt ringlad över eller bara i en skål så att gästerna får välja om de vill ha.


Chokladkola med lakrits

 

Inspirerad av Lisa Lemkes recept Chokladkola med lakrits. Hon använde sig utav krossad turkisk peppar. Men eftersom jag inte hade det så använde jag mig utav mjuk lakrits i form av stänger som jag klippte i mindre bitar.

 

ca 50 st kolor
25 g smör
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl grädde
2 msk honung
2 msk ljus sirap
½ tsk salt
150 g mörk choklad
50 g lakritsstänger i små bitar eller turkisk peppar, krossad

 

Blanda smör, socker, grädde, sirap, honung och salt i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Rör om då och då under tiden. Låt koka på svag värme och gör kulprovet för att kolla av att kolan är färdig, droppa lite kolasmet i ett glas med kallt vatten, när du kan rulla en kula utav kolasmeten är kolan klar. Ta kastrullen bort från värmen och bryt ner chokladen i kolasmeten och rör tills chokladen smält, rör även ner lakritsen nu. Häll smeten i en smord form och ställ kallt. Klipp eller skär sedan bitar av den färdiga kolan, förvara svalt.

Smeten blir lätt lite grynig, och när den stelnat påminner den mer om fudge än om kola men den är riktigt god.


Fläskfilé med coleslaw, tomatsalsa och avokadosallad

 

4 port

 

600 g fläskfilé
1 dl BBQ-sås
2 st tomater
100 g grillad paprika
0.5 st chili
0.5 st gul lök
200 g vitkål
0.5 st vitlöksklyfta
1 dl yoghurt
1 st avokado
1 dl kokta blandade bönor
1 st salladslök
1 st citron
olivolja
salt och peppar

 

1. Sätt ugnen på 230 grader.
2. Putsa fläskfilén och gnid in den med hälften av BBQ-såsen, salta och peppra. Ställ in i ugnen i 5 min – ta ut och pensla på resten av såsen, ställ in i ugnen ytterligare 5 min.
3. Sänk sedan till ugnsvärmen till 150 grader och stek köttet tills innertemperaturen är ca 70 grader.
4. Skär ner tomaterna i grova bitar och lägg i en bunke. Finhacka paprikan och löken blanda med tomaten och smaka av med citron, olivolja och salt.
5. Strimla vitkålen tunt, finhacka vitlöken och blanda med kålen och yoghurt. Smaka av med salt.
6. Skär ner salladslöken och chili fint och avokadon i stora bitar, blanda med olivolja, citron, salt och bönorna.


Mjuk pepparkaka med banan, apelsin och lingonsylt

 
 

2 ägg
2 dl strösocker
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen nejlika
75 g smör
1 mosad banan
saften från 1 apelsin
½ dl lingonsylt

 

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt, blanda mjöl, bakpulver och kryddor. Smält smöret, mosa banan, halvera apelsinen. Blanda ner i mjölblandningen i äggsmeten. Häll i det smälta smöret, lingonsylt, den mosade bananen och pressa apelsinsaft ner i smeten. Blanda allt. Häll ner blandningen i en smord och bröad form. Ställ in i ugnen i ca 40 minuter.


RSS 2.0