Chokladkola med lakrits

 

Inspirerad av Lisa Lemkes recept Chokladkola med lakrits. Hon använde sig utav krossad turkisk peppar. Men eftersom jag inte hade det så använde jag mig utav mjuk lakrits i form av stänger som jag klippte i mindre bitar.

 

ca 50 st kolor
25 g smör
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl grädde
2 msk honung
2 msk ljus sirap
½ tsk salt
150 g mörk choklad
50 g lakritsstänger i små bitar eller turkisk peppar, krossad

 

Blanda smör, socker, grädde, sirap, honung och salt i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Rör om då och då under tiden. Låt koka på svag värme och gör kulprovet för att kolla av att kolan är färdig, droppa lite kolasmet i ett glas med kallt vatten, när du kan rulla en kula utav kolasmeten är kolan klar. Ta kastrullen bort från värmen och bryt ner chokladen i kolasmeten och rör tills chokladen smält, rör även ner lakritsen nu. Häll smeten i en smord form och ställ kallt. Klipp eller skär sedan bitar av den färdiga kolan, förvara svalt.

Smeten blir lätt lite grynig, och när den stelnat påminner den mer om fudge än om kola men den är riktigt god.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0