Boeuf Bourgignon - Burgundisk gryta

 
 
 
2 kg  märgpipa/högrev i 3 cm kuber
1 knippe timjan
svålen från fläsket
3  vitlöksklyftor hackade
1 burk  tomater, hela
2  morötter i grova stavar
4 msk tomatpuré
10–15  schalottenlökar
200 g rökt sidfläsk, skuret i bitar
10–15  champinjoner, halverade
3-4 dl rött vin
salt
svartpeppar
 
 
Bryn köttet och häll över i grytan tillsammans med färsk eller torkad timjan och den rökta fläsksvålen, tillsätt vitlök och rör om nån minut, tillsätt tomatpuré och rör om, häll i tomaterna, deglacera stekpannan där köttet brynts med ett glas rött vin och häll i grytan.

Häll på mera rött vin tills det står lite under köttet i grytan och låt sen grytan sjuda under lock i ca två timmar.
Det går inte att säga nån exakt tid (2-2 ½ h), allt beror på köttets kvalitet eller egenskaper, man får känna efter, det ska va mjukt och nästan falla isär, det är en sak man lär sig med åren.

Under tiden grytan går, stek först fläskbitarna och tillsätt sen champinjoner, lök och morot, stek tills de fått fin färg. Tillsätt ev en skvätt vatten så att löken ångar klart.

När köttet känns klart, tillsätter man sidfläsket, champinjonerna, morot och schalottenlöken, stänger av plattan eller lågan under grytan och låter den stå i 5 – 10 minuter. Har man elplatta ställer man grytan åt sidan så den inte fortsätter koka.
 
Lägg upp på tallrik och servera helst med kokt potatis, men hasselbackspotatis, tagliatelle eller ris fungerar också. En sallad till är aldrig fel.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0