Helstekt fläskfilé med whiskysås

 

Så himla gott! En gång marinerade vi köttet i soya, vitlök, sweet chilisås, lite vatten, salt och peppar i ett dygn innan vi stekte köttet. Men det är väl en smaksak. Annars brukar vi krydda med salt, peppar och torkad timjan.

 

4 port

 

600 gram  fläskfilé(er) smör salt och peppar

Whiskysås: 2 st  Schalottenlök(ar) smör 4 msk  whisky 3 msk  kalvfond, koncentrerad 3 dl  vatten 1 dl  grädde

Tillbehör: 800 gram  potatis(ar) 1,5 dl  mjölk 2 msk  smör 1 dl  örtkryddor, färska, finhackade, t ex persilja och timjan salt och peppar

Ljumna tomater: 16 st  cocktailtomat(er), gärna på kvist 4 msk  olivolja 1 st  vitlöksklyfta(or) timjan, några kvistar färsk salt svartpeppar, nymalen 0,5 tsk  socker

 

Tillagning: Putsa fläskfilén fri från hinnor och senor. Bryn köttet runtom i smör, salta och peppra rejält. Placera köttet i en ugnsfast form och stick in en köttermometer mitt i en av filéerna. Sätt på ugnen på 100 grader. Skölj tomaterna och låt dem rinna av litet. Lägg dem på samma ugnsform som köttet, ringla över lite olivolja och krydda tomaterna rikligt med salt och peppar och en gnutta socker. Skala och skiva vitlöken och lägg med tomaterna. Klipp av ett par stjälkar timjan och lägg ovanpå. Sätt in plåten med fläskfilé och tomater. Låt steka 25-30 minuter tills köttet är ca 70 grader varmt i mitten. Om köttet blir klart före de andra tillbehören kan det ligga och vila inlindad i bakplåtspapper eller folie tills det är dags för servering.

 

Potatispurén: Skala potatisen och koka den mjuk. Stöt eller pressa potatisen till ett mos. Värm upp mjölken och tillsätt till potatismoset. Tillsätt en klick smör och vispa till ett fluffigt mos med elvisp eller ballongvisp för hand. Tillsätt örterna strax innan servering. Krydda med salt och peppar. Servera till den helstekta fläskfilén, ljumna tomater samt whiskysås.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0